IUBIRE vs nevoi personale



                



 Ce este Iubirea ?


Cat de des ai auzit oameni plangandu-se in legatura cu partenerul/partenera care nu ii fac sa se simta potejati, care nu ii fac sa se simta pretuiti, ii impiedica sa fie liberi si aventurosi, le inhiba cresterea si ii impiedica sa-si traiasca viata pe care au visat-o?



















Cultura occidentala pare obsedata de conceptul de iubire. Oriunde te-ai indrepta, spre muzica pop, TV, filme si revistee esti bombardat cu cantece de iubire, povesti de iubire si sfaturi in dragoste. Unde poti gasi persoana potrivita, cum poti fi sigur ca este persoana potrivita si cum il/o poti face sa te iubeasca.

Dar este aceasta iubire sau este vorba despre implinirea nevoilor? Beatles-ii au recunoscut in timpul unui interviu: “Cantam mult despre iubire, dar toata lumea stie ca ne referim la sex.” Si sexul este numai una dintre nevoile pe care oamenii spera sa si le implineasca intr-o relatie.

Din nefericire aceasta confuzie dintre iubire si satisfacerea nevoilor poate cauza multe probleme.

Chiar si atunci cand iubirea este prezenta intr-o relatie, dilema daca nevoile au fost sau nu implinite poate sa acopere complet adevaratele sentimente. Uneori nu esti constient care sunt nevoile tale, dar pur si simplu nu te simti satisfacut/a. Cu totii avem nevoi si nu este nimic in neregula sa avem nevoi. Dupa Anthonyony Robbins, oamenii au 6 nevoi de baza:


- Certitudinea (siguranta, protectia)
- Incertitudinea (spiritul de aventura)
- Pretuirea (a fi important)
- Relatii si Iubire
- Dezvoltare (crestere)
- Participare (contributie)

Multe dintre aceste nevoi pot fi tratate din respect fata de sine. Problema incepe cand iubirea este confundata cu alte nevoi. Cat de des ai auzit oameni plangandu-se in legatura cu partenerul/partenera care nu ii fac sa se simta potejati, care nu ii fac sa se simta pretuiti, ii impiedica sa fie liberi si aventurosi, le inhiba cresterea si ii impiedica sa-si traiasca viata pe care au visat-o?

O tanara femeie de cariera se simtea foarte nefericita dupa incheierea a ceea ce isi promisese ca va fi o relatie foarte buna. A fost devotata barbatului ei care datorita educatiei formale primita in scoala, era atat de rezervat incat pur si simplu nu stia cum sa faca unele lucruri. Prin urmare ea a incercat cu rabdare sa-l invete ce sa faca, cum sa vorbeasca, sa simta etc.

Cu toate acestea el nu ar fi folosit niciodata cuvantul care incepe cu I, nu-si asuma obligatii si era atat de disociat de propriile sentimente incat ea se simtea de-a dreptul frustrata si nesatisfacuta. Stima de sine si increderea in sine i s-au micsorat.

Deloc surprinzator, si in relatiile anterioare a avut un model de comportament asemanator, intrand in aceste relatii motivata de a-si implini anumite nevoi, in special nevoia de protectie si de a se simti iubita.

Probabil ca acest model de comportament a fost initiat cand era copila. Familia ei s-a mutat prin intreaga lume, astfel incat a inceput sa simta nesiguranta. Cu toate ca era “fetita taticului’”, el niciodata nu i-a spus ca o iubeste. In schimb a fost impinsa sa aiba o cariera de succes pentru a-si merita acceptarea.

Asa ca in prezent iubirea ei se confunda in foarte mare masura cu aceste nevoi mai vechi si neimplinite de protectie si pretuire. Desi credea ca-i daruise iubire barbatului ei, adevarul era ca incercase sa-l “repare” cu scopul de a primi in final iubirea pe care o dorea.

Prin incercarea de a primi acceptarea si iubirea, ea era de fapt incredibil de pretentioasa si in realitate nu daruia iubire deloc. Frustrarea si mania traite in urma neimplinirii nevoilor au devenit mult mai importante decat iubirea fundamentala care ar fi trebuit sa fie si ea pe acolo.












Iubirea neconditionata este singura Iubire adevarata

Iubirea este o stare de a fi din care provine in mod natural capacitatea de a darui, impreuna cu lipsa oricarei inlantuiri. Iubirea este de asemenea alegerea pe care o faci pentru a fi in starea daruirii autentice. Atunci cand spui “Te iubesc si nu sunt nelinistit/a in legatura cu iubirea ta” si in mod sincer nu iti faci griji despre ceea ce vei primi inapoi - atunci daruiesti Iubirea.

Acest tip de Iubire nu se gaseste in cantitati mici, dar este rara. Cu cat daruiesti mai multa iubire, cu atat ai mai multa de daruit, ca si cum ai deveni un releu pentru aceasta substanta invizibila care curge prin tine. Iubirea este adevarata ta natura interioara si nu poate curge cand alegi sa ti-o daruiesti mai intai tie. Cand vei realiza aceasta vei putea darui liber celorlalti din preaplinul inimii tale.

Tanara femeie uitase de Iubire in dorinta ei nestapanita de a-si satisface aceste vechi nevoi ascunse si inconstiente. Adevarul era ca probabil putea sa isi satisfaca nevoia de protectie si acceptare in afara relatiei. Si atunci cand va fi daruind Iubire si fiind Iubire, va simti atat de multa Iubire incat nu va mai conta ce va primi inapoi de la altcineva.


"Atunci cand doresti numai iubirea nu vei mai observa altceva". - "A Course in Miracles"



Cat de multumit/a esti de implinirea celor sase nevoi de baza ?

1. Certitudinea

a)Cat de bine te ingrijesti de propriul tau sentiment de protectie si te preocupi de propriul confort?
b)Cat de multa credinta si incredere ai atunci cand stii ca nu exista protectie?
c)Cat de adaptabil/a esti cand te afli in mijlocul haosului si schimbarii?
d)Cum poti sa te implici mai eficient pentru a-ti crea propriul sentiment de certitudine?

2. Incertitudinea

a)Cat de multa aventura exista in viata ta?
b)Unde sunt surprizele, provocarile?
c)Cum poti adauga vietii tale mai multa varietate?

3. Pretuirea

a)Cat de mult te simti necesar, important, unic si diferit?
b)Ai un scop mobilizator?
c)Ce ai putea sa dobandesti sau sa faci care te-ar ajuta sa simti valoarea propriei identitati?

4. Relatii si Iubire

a)Cat de mult te afli in legatura cu A fi Iubire?
b)Cat de multa Iubire daruiesti cu adevarat?
c)Ce impartasesti? Ce apreciezi?
d)In ce feluri poti sa te integrezi si sa ai o legatura mai buna cu natura, cu ceilalti oameni, cu o Putere mai Inalta?

5. Dezvoltare

a)Cat de mult cresti, te dezvolti si inveti?
b)Pe ce cai poti sa aprofundezi felul in care tu existi?
c)Cum ai putea sa iti servesti mai bine scopul vietii tale?

6. Participare

a)Cat de des iti extinzi campul de manifestare pentru a servi Scopul mai Inalt, pentru a savarsi actiunile juste?
b)Cand vei trece dincolo de eu-l limitat, dincolo de a-ti implini doar propriile nevoi?
c)Gandeste-te la posibilitatea de a savarsi unele acte de bunatate dezinteresata. Doar a darui, fara nici un scop.




 


Tradus si adaptat dupa
Arielle Essex, NLP Trainer
Practical Miracles
+44 207 622 4670
www.practicalmiracles.com


Sursa: www.nlpartgrup.ro





Descopera mai multe despre femeia din tine. Citeste si...:



 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ESTI FRUMOASA !

ENDOMETRIOZA (boala neiubirii şi a neîmplinirii de sine la femei)