Cum poti depasi problemele geloziei



















Cauza trairilor de gelozie nu se afla in comportamentul partenerilor nostri, ci in structura noastra de personalitate, in gradul de dezvoltare emotionala si in felul in care noi interpretam  comportamentul lor  - psihoterapeut  Adrian Nuta



Daca eu sunt geloasa e problema mea!

In nici un caz nu e responsabilitatea celuilalt, celalalt nu face altceva decat sa creeze o situatie in care tu sa devii constienta de problema ce o ai.
Te simti inselata, te doare, plangi, il acuzi, il responsabilizezi pe el, fiindca el te-a inselat.
El nu face decat sa apese butonul care declanseaza gelozia. El e in fata ta ca si suport, fundal, atat. Nu poti sa-l acuzi pe celalalt, sa-l consideri vinovat de gelozia, durerea ta.

” E ca si cum ai invinui cerul pentru ca ploua.” Cerul actioneaza in acord cu natura lui, asa si barbatul actioneaza in acord cu natura lui. Daca natura lui iti creeaza tie dificultati, aceasta nu e problema lui, e problema ta.
Nu poti cere de la celalalt mai mult decat are de dat. E simplu. Daca el e atras si de alte persoane nu ai cum sa-l faci sa se simta mai putin bun, nu ai dreptul asta.
Ce poti sa faci este sa te maturizezi din punct de vedere emotional, sa te impaci cu ce ai trait pana acum, si sa privesti viata asa cum e de fapt, fara sa mai proiectezi pe celalalt idealul tau de barbat, de relatie.
Lumea nu e asa cum ti-ai imaginat-o de mica, lumea e asa cum o traiesti acum.
Te doare? Intreaba-te de ce te doare. Nu mai cauta la celalalt raspunsul problemei tale fiindca nu-l vei gasi niciodata si risti sa schimbi 100 de parteneri si sa traiesti aceeasi poveste.
Renunta la vechile stereotipuri emotionale. Creierul este ca si un avion pe pilot automat, iti livreaza mereu aceleasi tipuri de raspunsuri.


Pana acum gandeai asa:
“M-a inselat! E un nenorocit, un gunoi, nu e bun de nimic, il urasc, l-as omori!!”
Pe aceste persoane le-as intreba: cum l-ai iubit pana acum? Ce s-a intamplat cu iubirea ce i-o purtai? S-a evaporat din simpla miscare a lui catre alta?

Acum gandeste asa:
E liber sa traiasca cum simte, ma iubeste, o stiu, il iubesc, n-am nevoie de alte dovezi. Daca e langa mine inseamna ca pe mine ma vrea. Langa mine gaseste ce nu gaseste langa altele.

Ceea ce gandesti tu despre tine, despre el, despre relatie iti modeleaza viata.
Tine minte: (Nu ignora) puterea profetiilor de auto-implinire: gandeste bogat, considera-te stapana, regina lumii!
Freud a scris o carte pe tema femeilor: “Vina de a fi femeie”, citeste-o, iti va raspunde la multe intrebari.
Daca ai reusi sa faci pasul catre autonomie, cariera, viata bogata, (iubire,credinta) nici nu ti-ar mai pasa ca a intarziat, ca nu a sunat, ca te-a inselat. (Este atat de adevarat)!!!!

Hai sa vedem (rezolvarea - un exercitiu recomandat de psihologi ):


1.Fa inventarul relatiilor trecute

a)Ce similaritati prezinta partenerul tau cu fostii tai parteneri?
b)Exista ceva foarte atragator si comun tuturor? Dar ceva stresant sau foarte neplacut?
c)Se repeta cumva unele modele de interactiune?
d)Cine detine controlul, cine pare mai implicat in relatie, cine face mai multe planuri?
e)Care sunt cele mai satisfacatoare nevoi ale tale si care sunt cele mai frustrante?
f)Cum s-au intrerupt relatiile anterioare? Cine le-a intrerupt? Din ce motive?

2.Fa inventarul interactiunii cu familia:

Da, e acelasi inventar de mai sus. Te-ai prins? [...]sigur ca ai inteles (asocierea)….
In familia ta de origine...
a)Cine era seful, cinea dadea ordine?
b)Exista un parinte care sa-l iubeasca mai mult pe celalalt?
c)Te iubeau ambii parinti? Te iubea unul  din ei mai mult?
d)Il iubeau mai mult pe unul din parinti?
e)Alaturi de care dintre parinti te simteai mai respectat, mai pretuit?
f)Cine te facea sa te simti rau sau fara valoare?
g)Cum obtineai atentie si suport emotional? Cine reactiona mai intai?
h)Cum isi exprimau agresivitatea parintii tai? Cine era mai agresiv?


Ce ai constientizat? Un tipar autodistructiv? Atasament excesiv?

Compara cele doua inventare si fa pace cu trecutul, mai mult decat atat: Aseaza trecutul la trecut si prezentul la prezent.
Ti-e clar ce ai trait, ce traiesti?
Intelege importanta constientizarii si indreapta-te catre SCHIMBARE, ACUM!!!

Degeaba stii mult, esti informata, daca nu pui investesti toata energia in schimbarea tiparul-ui. [...] Exploreaza in trecut, scoate afara o data pentru totdeauna ce zace acolo, fa pace cu ce ai trait si incepe o viata noua, Acum.

INCEPE O VIATA NOUA!!
SUCCES!"
Psiholog  Andreea Papp

Sursa: www.stilultau.com



Sa exploram in continuare mai in profunzime solutiile pe care le avem la dispozitie:
 Cum poti depasi problemele geloziei 

"Cand gelozia devine o problema, atunci incepe cosmarul atat pentru cel care o traieste cat si pentru cel care o suporta.


Gelozia inseamna comparatie
De mici am invatat sa ne comparam. Tin minte ca mama imi zicea mereu ca fratele meu e mai inteligent, mai dezghetat decat mine. A inceput sa citeasca de la varsta de 4 ani, in schimb eu abia pe la 6 anisori, impinsa de la spate, am inceput sa invat literele.
Exista cu siguranta altcineva care are o casa mai buna, mai multi bani, un corp mai frumos, iar cine se compara intotdeauna cu cei din jur este predispus spre gelozie. In loc sa te concentrezi pe ceea ce ai de facut in viata, pe scopurile si obiectivele tale, te concentrezi si iti consumi energia pe celalat, comparandu-te si traind mereu in competitie cu celalalt.
Comparatia este o atitudine prosteasca, multi dintre noi am fost educati si invatati de mici ca “viata e o lupta” si ca trebuie sa fim mereu atenti la cei care sunt MAI buni, MAI destepti sau MAI creativi ca noi… in loc sa fim invatati:
- CUM sa ne dezvoltam toate aceste abilitati la noi
- CUM sa cautam creativitatea din noi
- CUM sa gasim toate resursele si puterea interioara care se afla si sta ascunsa in NOI, nu in cel din fata noastra.
Orice om este unic si incomparabil. Nimeni nu va fi vreodata la fel ca tine si nimeni nu va mai fi vreodata ca tine. La fel nici tu nu vei fi niciodata sau vreodata, la fel ca altcineva.
                                           



Daca ai reusit insa sa transformi sexul in iubire, gelozia dispare de la sine
 
Sexul da nastere la gelozie[...]. Daca iubesti cu adevarat pe cineva, iubirea ta e cea mai buna garantie, cea mai buna siguranta pe care o poti avea. Daca persoana resprectiva isi va da seama ca o iubesti (se va intoarce la tine, caci iubirea ne este tuturor necesara ca aerul. Tot ceea ce facem in viata facem de fapt pentru a fi iubiti).
Daca iubesti cu adevarat pe cineva si ai incredere deplina in tine, probabilitatea ca partenerul sa aiba nevoie de (altceva) scade foarte mult.
Fii atent la nevoile partenerului tau, interiorizeaza-ti sentimentele si vezi ce simti pentru persoana respectiva - daca e iubire pura, curata, gelozia dispare. Oamenii cred ca stiu ce este iubirea. In realitate, multi nu stiu. Din aceasta neintelegere se naste gelozia.
Oamenii cred ca atunci cand iubesti pe cineva, acea persoana iti apartine in totalitate, relatia devine o forma de posesivitate.
Stiu multi barbati care nu-si lasa prietenele sa iasa nici macar pana la coltul blocului, fara sa-i informeze! Acestora vreau sa le spun cu toata sinceritatea: Dragii mei, atunci cand incerci sa posezi o fiinta vie, de facpt ai ucis-o!
Viata nu poate fi posedata. Daca vrei sa te bucuri de ea, tine mainile dechise, nu le inclesta.
Daca fiecare zi care poate fi inceputa si sfarsita cu iubire, intelegere, respect si armonie, tu o transformi in urmariri, reprosuri si ganduri incurcate, devii suspicios la toate reactiile partenerul, sa stii ca mai devreme sau mai traziu, partenerul va cauta intr-adevar pe altcineva, caci tu devii insuportabil.
Iar cand va pleca de la tine, te vei amagi, spunandu-ti ca ai avut dreptate sa fii gelos. In realitate… gelozia ta a adus la acest deznodamant.

Ce trebuie sa faci?
1. Increderea
 
Nu te teme de ziua de maine si bucura-te din plin de ziua de astazi! Fa din fiecare zi o sarbatoare, si bucura-te din plin ca cineva te iubeste, iubeste fiecare zi din toata inima ta si fi sigur ca persoana iubita nu te va parasi, si va intelege iubirea pe care i-o porti. Numai iubirea va poate pastra impreuna…
Un lucru clar trebuie sa-l ai mereu in gand, atunci cand iubesti cu adevarat ai incredere in tine si in cel de langa tine. Cand gelozia intra pe geam, iubirea iese pe usa. In loc sa-ti investesti energia in analizarea geloziei si in lupta impotriva ei, mai bine investesteti-o in iubire.
Invata sa oferi fara sa primesti ceva in schimb! Roadele le vei culege mai tarziu. 
 


2. Invata sa ceri!

E foarte important sa stii ce-ti doresti si sa stii sa spui asta. Suntem diferiti si nimeni nu ne poate cunoaste nevoile daca nu stim sa le exprimam.
Mie, de exemplu, imi place foarte mult sa mi se faca surprize! Am avut binecuvantarea de a ma naste intr-o familie in care am avut mereu ceea ce mi-am dorit fara a cere ceva. Dar cand l-am cunoscut pe iubitul meu, care a fost invatat sa i se spuna ce are nevoie, am preferat sa tac, pentru ca nu stiam sa cer. Si nu de putine ori ieseau certuri intre noi pentru ca eu taceam… iar el nu stia ce vreau de fapt, si prin urmare nu stia cum sa actioneze.
Intr-o zi i-am spus ca imi plac surprizele si ca mi-ar placea din cand in cand sa mi se faca cate una, cat de mica. Si, in prezent, aproape in fiecare zi primesc cate o surpriza!


3. Creativitatea

Fii creativ si traieste din plin prezentul, din toata inima, ofera surprize! Poti sa-i dedici o melodie, sa-i compui cateva versuri, sau sa iesiti la plimbare, sau la film… ai foarte multe optiuni.


Atunci cand esti indragostit cu adevarat de cineva, nu da inapoi: daca te sperie trairea intense a momentului, asta se va transforma in gelozie.
Trezeste-te in fiecare dimineata, deschide geamul, inspira aer curat si spune:
Iubesc si sunt iubit! Fii mai mereu cu zambetul pe buze, daca ai o atitudine pozitiva si esti mereu optimist(a), va exista mereu dorinta in cineva ca sa te aiba aproape, sa se bucure de tine,(vei fi incantatoare).
Canta, strigaa, razi, glumeste, nu lasa orice alta emotie negative sa-ti tulbure linistea.
Cand nu esti gelos, iubirea devine abundenta, neconditionata. Nu mai esti preocupat de cealalta persoana daca merita sau nu iubirea ta. Cine daruieste iubire se simte recunoscator si iubirea lui este acceptata.


4. Comunicarea

- Stabiliti o lista cu comportamente care sunt permise in cuplul vostru, si incercati pe cat sunteti dispusi sa o respectati.
- Daca ceva incepe sa te supere sau deranjeze, vorbeste despre asta si incurajeaza-l si pe iubitulul tau sa o faca.
- Daca iubitul este cel care a gresit, fii deschisa si asculta-l, fara a te lasa prada supararii si astfel o sa puteti gasi impreuna o solutie.


5. Libertatea in iubire

Nu uita ce-ti spun acum:
“Chiar daca intr-o zi, barbatul (sau femeia) de langa tine, pe care tu il(o) iubesti, isi gaseste pe altcineva, tu gandeste-te ca e FERICIT(A)!”( daca iubesti intr-adevar, nu poti sa nu it idoresti fericirea celui iubit..caci chiar aceasta este definitia, esenta iubirii ) .

Nu conteaza daca celalalt e fericit cu tine sau cu altcineva, ceea ce conteaza este doar faptul ca e fericit. De ce sa-i distrugi fericirea? Cine iubeste cu adevarat va fi intotdeauna fericit daca partenerul de cuplu este fericit cu altcineva.
Daca partenerul isi gaseste pe altcineva si tu ai taria sa-i spui: “Esti complet liber sa faci ceea ce vrei tu, si daca tu esti fericit, nu conteaza alaturi de cine, si eu voi fi!”… spune-mi tu, cine ar putea sta departe de un asemenea om?

Te imbratisez cu drag!"
Psiholog Florina Nicola

Sursa: www.creativitatea.com




************************************************
Motto: 

"Trei fluturi se roteau in jurul unei flacari.
Primul a zis:"Eu stiu ce este iubirea".
Al doilea a atins usor flacara cu aripa si a zis: "Eu stiu ca iubirea poate sa arda".
Al treilea s-a aruncat in flacara si a ars cu totul.
Acela stia cu adevarat ce este iubirea."
- Poveste araba

 Fie ca azi sa domneasca in tine pacea si sa ai incredere in planul divin, care te-a asezat  exact unde trebuie si iti daruieste mereu ceea ce iti trebuie. Nu te agata de trecut, deschide ochii si primeste darul unei schimbari, pe care divinul vrea sa ti-l faca azi. Intotdeauna cand o poarta se inchide, o alta se deschide. Fii atenta la lectie. Ce poti invata din ceea ce se petrece? Sa iubesti neconditionat? Sa daruiesti mai mult? Sa nu mai faci compromisuri? Sa reinveti sa aduci creativitatea, jocul, bucuria,seductia in cuplul tau, in viata ta? Sa iti amintesti cine esti cu adevarat ? Nu bloca intrarea noului in viata ta prin agatarea de ceea ce ai avut pana acum. Sa nu uiti posibilitatile infinite ce se nasc din credinta, sa nu uiti ca daca iti deschizi inima iubirea vine si noi oportunuitati, neimaginate inca de tine vin odata cu ea in viata ta. Hotaraste ca vei deschide usa (chiar daca inseamna uneori sa spui la revedere unei parti din trecutul tau  ..sau poate nu), ca vei folosi darurile pe care le-ai primit, ca vei imparti dragostea care ti-a fost data, ca vei fi bucuroasa sa afli ca esti iubita.
 Lasa ca aceasta credinta in Bine sa iti intre in oase, in inima, sa te insufleteasca si sa iti dea putere si  permite astfel sufletului tau libertatea de a canta, dansa, de a se ruga, de a creste si de a iubi.     
 Tot ceea ce avem nevoie exista aici pentru toti si pentru fiecare dintre noi in parte. Deschide poarta iubirii, iubind !

*********************************************************
Anima


 



 

 

 

 

 

 

Descopera mai multe despre femeia din tine. Citeste si...:

                  

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ESTI FRUMOASA !

ENDOMETRIOZA (boala neiubirii şi a neîmplinirii de sine la femei)