O femeie...altfel - Anais Nin
Anais Nin - stil, atitudine
Anais Nin s-a nascut in 1903, intr-o suburbie a Parisului. In 1977 s-a stins din viata in USA, lasand lumii o controversata opera literara constand in proza avangardista scrisa in stil suprarealist, scrieri erotice, poezie moderna, dar merita mentionate mai ales celebrele sale Jurnale (The diary of Anais Nin, The early diaries of Anais Nin). Opera sa este fructul imaginatiei sale dusa la extrem si reflecta sensibilitate exacerbata si o perceptie senzitiva, erotica a Universului.In 1973 Anais Nin primeste doctoratul onorific din partea Colegiului de Arta din Philadelphia ca o recunoastere a valorii operei sale. [...]
S-a scris despre ea ca din fetita timida si vulnerabila se transforma treptat intr-o femeie magnetica, capabila sa provoace si sa isi aleaga (barabatii) la discretie, chiar si la o varsta inaintata. Anais poate fi surprinsa in diferite ipostaze care ies din tipare: curtezana din Paris in anii 1920-1930, "zeita" unui grup de artisti [...] mai tarziu, bigama dupa 1955 cand se marita cu un actor american fara a intrerupe formal prima casatorie, spre sfarsitul vietii devine un guru al miscarii feministe. "Dispretuiesc proportiile, masurile, tempo-ul lumii obisnuite. Refuz sa traiesc in lumea obisnuita ca o femeie obisnuita. Sa ma implic in relatii obisnuite. Vreau extaz. Sunt o nevrotica in sensul ca eu traiesc in lumea proprie. Nu ma voi conforma lumii. Ma conformez doar mie insami", scria in "Incest"(1933), unul din Jurnalele sale.
Atitudinea sa fata de lume este cea a unei febrile cautatoare de placeri si experiente inedite pe care scriitoarea lucida le "sparge" apoi in senzatii si le diseaca, cautandu-se pe sine insasi in cele din urma. "A scrie inseamna sa descinzi spre origini, sa faci sapaturi, sa cobori in subteran"; "eu caut esenta vietii, drama profunda".
La 20 de ani se casatoreste cu Hugo Guiler, un om cu bani si cu studii literare, iar un an mai tarziu cuplul se muta la Paris, unde Anais ramane pana la inceputul razboiului. Aici descopera lumea scriitorilor, artistilor, a avangardei si a psihanalizei, o lume dezinhibata in care isi traieste pe deplin iubirile – intre altele, cu romancierul Henry Miller si cu psihanalistul Otto Rank – si noteaza totul in jurnal. Scrie romane, povestiri. Revenind in America, viata ei se imparte intre New York si Los Angeles (unde avea sa si moara, in 1977), intre Hugo si tanarul ei iubit, Rupert. Publicarea, incepand din anii '60, a jurnalului (ce-i drept, in forma cenzurata) dezvaluie curajul de a marturisi ceea ce putini indraznesc sa o faca si finetea observatiilor unei scriitoare deopotriva pasionala si lucida. „Erotismul este una din bazele cunoasterii de sine, la fel de indispensabila ca poezia“ scrie Anais Nin.(www.humanitas.ro)
Anais a trait in Franta cu primul sau sot din 1925 iar situatia financiara a acestuia era foarte buna astfel incat beneficia de o renta lunara. S-a afirmat insa ca renta nefiind suficienta, Anais isi suplimenta veniturile scriind literatura erotica si primea un dolar pe pagina.
Stilul sau era al unei femei mondene, seducatoare care se foloseste de vestimentatie si accesorii pentru a seduce. [...]Hainele (sale) erau confectionate din materiale ca satinul, matasea, crepul. Spre 1920 rochiile de zi erau sobre, lungi pana la o palma deasupra gleznelor, linia umerilor in stil victorian, fara decolteuri. Spre 1930 si chiar mai tarziu sobra rochie de zi cu puternice influente din epoca victoriana se transforma in seducatorul deux piece Chanel pe care Anais Nin ca orice femeie mondena a epocii si-l insuseste ca pe o distinctie a femeii noi, moderne. Bijuteriile au forme noi, geometrice si cele mai folosite sunt rubinul, aurul, perla, onixul, jadul.[...]Parul lui Anais era brunet si lucios, conform epocii. Spre 1930 palariile se folosesc din ce in ce mai putin, iar femeile isi pot etala podoaba capilara, lucru care cu 10 ani in urma era imposibil din cauza unor palarii la moda care ascundeau aproape in intregime parul."Femeile mereu cred ca daca au pantofii mei, rochia mea, coafura mea, machiajul meu, totul va merge la fel de bine. Ele nu se gandesc la doza de vraja necesara. Ele nu stiu ca eu nu sunt frumoasa ci doar par sa fiu asa in unele momente".
De ce am ales Anais Nin? Poate ceva din curajul ei in a fi o femeie neobisnuita si sofisticata, ceva din indiferenta ei fata de tipare, ceva din sinceritatea fara rezerve cu care se exprima...
Sursa: www.ele.ro
**********************************************************************************
*Carti scrise de Anais Nin publicate in romaneste:
Henry si June: din Jurnalul dragostei necenzurat
Delta lui Venus
Incest. Din Jurnalul dragostei (necenzurat)
Foc. Din jurnalul dragostei (necenzurat)
*CITATE din Anais Nin:
"Întotdeuna voi inventa viaţa."
"Sunt un artist, dar nu trăiesc ca un artist. Eu sunt dramă, exotism, insula pe care n-am văzut-o niciodată. Sunt necunoscutul... Nu vreau putere, ci numai artă şi pasiune."
"Viaţa noastră este în mare parte alcătuită din vise. Trebuie să le corelăm cu faptele."
"Totul în afară de fericire e nevroză."
"Femeile mereu cred ca daca au pantofii mei, rochia mea, coafura mea, machiajul meu, totul va merge la fel de bine. Ele nu se gandesc la doza de vraja necesara. Ele nu stiu ca eu nu sunt frumoasa ci doar par sa fiu asa in unele momente."
"Eu sunt femeia care oferă iluzie, care primeşte imaginaţia bărbatului. "
"Dispretuiesc proportiile, masurile, tempo-ul lumii obisnuite. Refuz sa traiesc in lumea obisnuita ca o femeie obisnuita. Sa ma implic in relatii obisnuite. Vreau extaz. Nu ma voi conforma lumii. Ma conformez doar mie insami."
Dumnezeule, femeia asta a fost minunata
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergereDumnezeule, femeia asta a fost minunata
RăspundețiȘtergere