Complexul Cenușăresei și cum să ne vindecăm de el


Ce este complexul Cenușăresei?

Complexul acesta a fost descris de Colette Dowling în cartea sa ”Complexul Cenușăresei - Teama femeilor de independență”. Ea l-a definit ca fiind frica femeilor de independență, ca o dorință inconștientă de a fi luate în grijă de către alții. Această tendință inconștientă este una din cauzele care mențin femeile în relații disfuncționale sau le fac incapabile să-și găsească un iubit și să se împlinească în cuplu într-o relație sănătoasă și echilibrată.
Este un amalgam de sentimente, atitudini și frici care le determină pe femei să-și nege, să-și suprime sau să nu aibă suficientă încredere în propriile abilități.
Acest complex este specific femeilor care deși au multe calități reale,  nu sunt capabile să se bazeze pe forțele proprii și să acționeze pentru a-și transforma viața așa cum doresc. Ele nu au încredere în propriile lor valori - calități și aptitudini reale - și așteaptă ca cineva din exterior să le pună în valoare și să le ajute să creadă în ele, asemenea Zânei Bune și Prințului din poveste. Aceste femei nu cred că pot răzbi prin propriile forțe. Ele au foarte puternic înrădăcinată această credință distructivă a neputinței.

Aceste femei ajung chiar la o discrepanță foarte mare între ceea ce-și doresc (imaginează) și ceea ce se petrece concret în viața lor. Se pierd în imaginație și nu mai observă ceea ce este deja bun în viața lor sau oportunitățile care li se oferă. Se simt adeseori nefericite, singure și triste, chiar când au în jurul lor oameni care le iubesc. 
Să nu uităm că dacă nu ne iubim pe noi însene cu adevărat, nu putem simți cu adevărat nici iubirea celorlalți pentru noi. Dacă nu ne prețuim  noi însene cu adevărat, nu o să credem nici când ceilalți ne apreciază sincer. Sunt atâtea situații în care spunându-i-se unei femei ”ce frumoasă ești” sau ”ce mult apreciez la tine calitatea X” să spună ”eu ?” fiind total surprinsă că are calități și cineva o apreciază. 
Cenușăreasa vrea într-adevăr metamorfozarea vieții sale, vrea transformarea profundă, vrea ca ceva bun să se petreacă în viața ei, vrea împlinirea viselor. Dar se mulțumește cu visatul, cu doritul, cu o atitudine irațional de pasivă. Într-un sens concret și palpabil nu întreprinde nimic. Și, deloc întâmplător, ca în basmul Cenușăresei, apar în viața ei personaje negative care îi îngreunează drumul spre fericire și împlinirea viselor, care o subapreciază, o critică, îi minimalizează valoarea.


Cum se comportă Cenușăreasa în relația de cuplu


Femeile care au complexul Cenușăresei se atașează foarte mult de bărbatul pe care îl iubesc. Gravitează foarte mult în jurul nevoilor bărbatului sau familiei neglijându-și foarte mult nevoile proprii. Trăiește interior sentimentul (conștient sau inconștient) că ea nu merită prea mult. De aceea nu are capacitatea sănătoasă de a-și exprima dorințele și nevoile nici măcar față de ea însăși, cu atât mai puțin față de iubitul ei. 
Zi după zi acumulează în felul acesta frustrări, însă nu acționează pentru a modifica ceva. Ea se refugiază într-un vis steril sperând că va apărea într-o zi o Zână Bună care o va învăța ce să facă și îi va transforma zdrențele în haine de bal strălucitoare și abia atunci ceilalți vor fi capabili să o aprecieze la adevărata ei valoare și o vor trata ca pe o prințesă.
Dependența de ființa iubită o face să-l lase pe celălalt să-i organizeze viața și asta în primul rând pentru că nu are curajul să-și asume propria viață. Așteaptă să fie ajutată, să-i fie ghidată viața pas cu pas, ca și cum grija pentru propria ei viață nu e treaba ei ci a iubitului, soțului sau a altor persoane apropiate ei.


Stima de sine nu ne-o poate da nimeni, trebuie să o dobândim singure

Unele femei spun ”nu am încredere în mine pentru că nu m-a apreciat nimeni niciodată” sau ”nu am încredere în mine pentru că în copilărie am fost foarte mult criticată”. 
Da, ceea ce ni s-a petrecut în copilărie ne influențează, modul în care s-au comportat sau se comportă ceilalți cu noi ne afectează într-o măsură mai mică sau mai mare. Însă a venit momentul să renunțăm să mai fim Cenușărese, să ieșim din visare și pasivitate, să renunțăm la basmul cu Zâna Bună și Prințul salvator și să ne asumăm propria viață. Acum e momentul să acționăm pentru a ne pune în practică visele, indiferent ce s-a petrecut în viața noastră până acum.
Ceea ce o împiedică pe o femeie care are complexul Cenușăresei să fie împlinită nu este lipsa calităților sau oportunităților, ci faptul că ea rămâne la faza în care visează la ceea ce vrea și nu acționează în nici un fel pentru a obține ceea ce vrea. Această pasivitate ne afectează stima de sine pentru că, doar visând și neconcretizând nimic, ne dovedim zi de zi că nu suntem capabile, că nu avem valoare. De multe ori dăm vina pe ceilalți pentru incapacitatea noastră de a realiza ceea ce dorim, dar de fapt totul ține numai de noi, de alegerile noastre. 

Pentru a simți că avem valoare e necesar să începem prin a fi atente la noi și apoi să avem curajul să ne punem în valoare. Când ne hotărâm să acționăm poate apărea sentimentul de teamă: teama de a nu greși, teama că nu vom fi perfecte, teama că cineva ne va critica, teama că nu ne vor fi apreciate eforturile etc. Dacă lăsăm frica să ne copleșească și nu acționăm atunci vom rămâne o Cenușăreasă plină de potențialități, dar care nu va străluci niciodată.
Fiecare Cenușăreasă trebuie să înțeleagă că nu ”Mama Vitregă” este motivul pentru care visele ei nu se împlinesc ci faptul că se ascunde în ”cenușa de la gura sobei” sau ”trebăluiește” prin casă și nu face nimic pentru a se pune în valoare și pentru a-și împlini visele.

Acționează - acesta este antidotul pentru complexul Cenușăresei
Toate avem vise și ne dorim ca acestea să se împlinească. Ieși din visare și acționează concret ACUM. Ai traume emoționale ? Acționează ACUM pentru a ți le vindeca. Metodele sunt foarte numeroase, trebuie doar să cauți. Nu ai încredere în tine? Acționează ACUM pentru a-ți mări încrederea în forțele proprii și stima de sine. Există metode eficiente și pentru aceasta. Vrei să realizezi ceva anume? Acționează ACUM și împlinește-ți visele.
Viața ta e în mâinile tale!

Autoare: Adina Gheorghe

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ESTI FRUMOASA !

ENDOMETRIOZA (boala neiubirii şi a neîmplinirii de sine la femei)