Vrei tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte?



„A fost odată ca niciodată, a fost odată un împărat şi o împărăteasă care voiau să aibă un copil. Dar înainte de ceasul naşterii, copilul s-a pus pe un plâns, de n-a putut nimeni să-l împace. Atunci împăratul a început să-i făgăduiască toate bunurile din lume:
- Taci, dragul tatei, că ţi-oi da împărăţia cutare sau cutare; taci, fiule, că ţi-oi da soţie pe cutare sau cutare fată de împărat; în sfârşit, dacă văzu şi văzu că nu tace, îi mai zise: taci, fătul meu, că ţi-oi da Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte.
Atunci, copilul tăcu şi veni pe lume...“



Iată-l acum, călător pe planeta albastră, în căutarea darului demult promis. Nu e singurul. Câteva miliarde de oameni, fugăriţi şi ei de timpul implacabil, caută acelaşi lucru. Toţi tânjesc să găsească o breşă în legea inexorabilă a Timpului, un elixir magic capabil să le păstreze tinereţea veşnică.
Clinicile de medicină estetică se laudă cu formula magică: câteva injecţii cu toxină botulinică, un lifting facial şi un peeling chimic, eventual o liposucţie, pot transforma un sexagenar blazat într-un om cu douăzeci de ani mai tânăr, de nerecunoscut. În realitate însă, timpul nu e impresionat de chirurgia plastică; mai face câţiva paşi, mai naşte o şarjă de riduri neaşteptată.



La televizor, junimea zburdă prin reclamele la detergenţi, iar emisiunile de divertisment par să nu sufere de trecerea timpului. Dar, în timp ce actorii plutesc fericiţi pe micul ecran, telespectatorul îngrijorat, îşi numără primele fire albe.
Oamenii au descifrat taina telecomunicaţiilor şi au cucerit spaţiul, însă forţa imensă a Timpului rămâne, în continuare, o enigmă.

Fără azi nu există mâine


Timpul pare inamicul numărul unu al oamenilor. Principalul duşman al fericirii lor. „De ce nu te relaxezi ? De ce nu te bucuri de viaţă ?“ ,, N-am timp“ - e refrenul pe care îl fredonează toată lumea. Şi nu fără motiv - de la prima oră a dimineţii, o listă interminabilă de „trebuie să“ îi ia pe toţi pe sus, mai ceva ca un tsunami, şi nu-i abandonează decât seara târziu, epuizaţi. Cumpărături, facturi, drumuri interminabile. Mintea agitată, trepidând de grijile pentru viitor şi de preocupările pentru trecut, îi îndepărtează pe oameni de prezent - pocalul preţios în care musteşte, ascunsă licoarea Nemuririi.
Deşi oamenii visează la tinereţea veşnică, ei nu ştiu cum să fie tineri acum. Mentalul agitat le îmbătrâneşte sufletul cu scenariile lui fantasmagorice. Le zbârceşte zâmbetul de pe buze. Le retează bucuria de a trăi. Îi împiedică să vadă frumuseţea lui acum. „Ieri n-am făcut asta. N-am fost acolo şi n-am vorbit cu X-lescu“,  „Mâine trebuie neapărat să rezolv!“
Dar astăzi? Ce se petrece acum? Chiar acum, când citeşti? Unde sunt problemele de la serviciu, certurile cu apropiaţii, grija zilei de mâine? Unde sunt ele în această clipă?
Dumnezeu este elixirul fermecat


După Eckhart Tolle, prezentul e singurul lucru care ne aparţine cu adevărat - nu grijile, nu planurile de viitor, nu momentele de tristă amintire. Prezentul e suflul a tot ce există, chiar secretul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte.
A fi aici şi acum înseamnă a permite tinereţii să înflorească în noi, ca stare de spirit. Atunci bucuria existenţei erupe prin toţi porii şi ne prindem în hora vieţii, cu toată forţa de care suntem capabili. Devenim un turbion de entuziasm, faimosul „entuziasm al tinereţii“ care n-are neapărat legătură cu vârsta, ci cu capacitatea noastră de a percepe „zeul“ dinăuntru – „en-theos”.
Oamenii tineri sunt cei care sunt mereu în contact cu Dumnezeu. Cei care au curaj să iubească. Să se joace. Să râdă. Cei care nu se lasă copleşiţi de necazuri şi continuă să vadă binele din lucruri şi din cei din jur.
Sunt tineri oamenii care au credinţă. Cei care se raportează mereu la un ideal înalt, fie că îl numesc Iisus, Budha, Allah sau Dumnezeu. Cei care fac asta într-un mod firesc, concret, care nu aşteaptă raiul din lumea de dincolo. Ci aduc raiul chiar aici şi acum. 



Voluptatea lui „a fi“
Cheia către tinereţea veşnică nu e în viitor. Este chiar în momentul prezent. Orice tehnică ce ne împiedică mentalul să bântuie prin trecut sau viitor ne ajută, de fapt, să întinerim.
Tolle recomandă concentrarea asupra corpului fizic – să urmărim să-l simţim din interior. Trupul este totdeauna în prezent. În timp ce gândurile pot să alerge după potcoave de cai morţi sau să vândă pielea ursului din pădure, trupul noastru rămâne aici şi acum.
Uneori, uităm de tehnică, dar destinul ne ajută să ne aducem aminte. De exemplu, eşti în tramvai şi te uiţi ba la vecinul din stânga care bârfeşte cu spor, ba la vecina din dreapta care poartă o fustă din categoria „interzis minorilor“, ba rămâi cu privirea pe fereastră, într-un moment de reculegere în amintirea vremurilor de mult apuse. Când deodată, un pasager grăbit îţi face cunoştinţă in pic cam brusc cu 
rucsacul mare pe care îl cară în spate. Contactul neaşteptat te trezeşte la realitate cu o forţă pe care n-ai fi bănuit-o. Te readuce în trup – aici şi acum. Forţat de împrejurări, practici spontan tehnica lui Tolle - îţi percepi trupul din interior. Eşti viu şi simţi propria existenţă cu intensitate. Senzaţia puternică îţi domoleşte tumultul gândurilor.
Într-un astfel de moment de trezire, fii atent la ce se petrece cu tine; urmăreşte să mergi cât mai adânc. Nu analiza, nu pune etichete. Fii observator. Nu lăsa mintea discursivă să preia comanda. Rămâi în prezent. Interiorizează-te. Fii conştient.
Cel mai bine ar fi să nu aştepţi să fii bruscat în tramvai, ca să revii în prezent. Poţi face asta la voinţă - trebuie doar să-ţi aminteşti. Să-ţi foloseşti mintea, aşa cum spunea şi Osho, ca să treci dincolo de ea. 
Când reuşeşti să plonjezi cu totul în prezent, gândurile se liniştesc din ce în ce mai mult. Timpul încetează să fie o succesiune de evenimente şi devine un continuum, un prezent etern care îţi deschide poarta existenţei. Începi să simţi gustul dulce al lui „a fi“. 


Atunci poţi avea, în sfârşit, străfulgerarea a ceea ce eşti cu adevărat: ceva imens, indestructibil. Ceva care nu îmbătrâneşte şi care nu poate muri niciodată. Eşti Sinele nemuritor, Atman, eşti chiar tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa fără de moarte.
Nu lăsa mintea să-ţi fugă imediat ce termini articolul. Eşti acum şi aici?

„Înţelegeţi că momentul prezent este tot ce aveţi şi tot ce veţi avea vreodată. Faceţi din clipa prezentă ţinta principală a vieţii voastre. Dacă mai înainte sălăşluiaţi în timp şi făceaţi din când în când scurte vizite în clipa de acum, locuiţi de acum încolo în prezent şi vizitaţi din când în când trecutul şi viitorul, când trebuie să faceţi faţă aspectelor practice ale vieţii. Spuneţi mereu „DA” momentului prezent.“ Eckhart Tolle – Puterea prezentului


Autoare: Electra Radu


Adăugaţi o legendă

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ESTI FRUMOASA !

ENDOMETRIOZA (boala neiubirii şi a neîmplinirii de sine la femei)