Florile comestibile – izvor de frumusete, enzime si vitamine
Doamna
Ibrian a creat si ne-a lasat in minunatele-i scrieri, o multitudine de
retete, una mai inedita ca cealalta… dar cele mai neasteptate si
uimitoare retete, pentru mine au fost cele care au in compozitie flori.
Pana la binecuvantatul moment in care m-am intalnit cu bucataria
creativa a Doamnei Ibrian, stiam doar ca se pot manca florile de salcam,
florile de trandafir (in dulceata bineinteles), florile de soc
(acidulata socata), petalele de gutui, care sunt un deliciu pentru
simturi si… cam atat.
Din
cartile distinsei Doamne Ibrian, am aflat ca atat in flora spontana cat
si cultivata sunt aproape 100 de plante care au flori comestibile. Va
dati seama ce bogatie, ce varietate de alimente sanatoase si noi, marea
majoritate nici macar sa nu avem idee despre acest lucru?
Si asa, am aflat ca:
- toti pomii fructiferi au florile comestibile;
- nuferii galbeni, cei atat de gratiosi, au florile comestibile;
- focosul bujor are flori comestibile;
- nalba de gradina, nalba din flora spontana, volbura, comuna volbura au flori comestibile;
- galbenelele, papadia, bumbisorii, lumanarica, portulaca, urzica alba, sfiosii si parfumatii toporasi au frumoasele flori comestibile;
- albastra cicoare, parfumata iasomie, trifoiul rosu, dovleceii, castravetii, fasolea, lucerna, ba chiar si soia au florile cat se poate de comestibile;
- daliile si crizantemele de toamna despre care nici cu gandul nu gandeam ca sunt comestibile, chiar sunt;
- toate florile enumerate pana acum si multe altele contin enzime, vitamine, minerale si multe alte principii active necesare sanatatii noastre si nu sunt numai comestibile, ci sunt si hranitoare (stiu ele albinele ce stiu);
- se pot manca proaspete dar se pot si conserva, dupa regulile bucatariei fara foc, adica uscate la soare sau la deshidrator, sau conservate in miere.
Iar acum, ca este primavara si toate in jurul nostru infloresc si ne
incanta simturile, sa ne bucuram de toate cele daruite de natura si sa
le asortam cu cate o floare, fie la butoniera, fie in salata si sa-i
aducem un omagiu celei care si-a dedicat intreaga viata studiului,
crearii si impartasirii cunostintelor acumulate in tot ceea ce inseamna
pastrarea si/sau (re)capatarea sanatatii prin metode naturale, prin
hrana vie corect combinata, prin cumpatare, prin credinta.
*********
Anima
Buna draga mea,
RăspundețiȘtergereNici eu nu stiam ca exista atatea flori comestibile. De curand, cat am fost plecat in China, am mancat lotusi, nuferi si trandafiri confiati sau prajiti si au fost absolut deliciosi. Cam asta era desertul locului, acolo unde am fost :)
Sandi