Design interior - Cum facem o camera mica sa para mai mare?

 Pentru ca sunt in febra decorarii apartamentului meu si ma tot "documentez" pe aceasta tema (si recunosc ca momentan m-au captat aproape cu totul gresia, faianta, parchetul si altele asemenea:), m-am gandit ca astazi sa impartasesc cu voi cateva sfaturi utile pentru casa, pe care le-am adunat in peregrinarile mele pe cele n+1 site-uri de Interior Design:

Practic, aproape oricare apartament are cel putin o camera mai mica, ce poate ca ne-ar placea  sa para cat mai spatioasa. Iata cateva trucuri pe care expertii in design interior le folosesc cu succes in acest scop:




1.O ferestra mare poate "largi" vizual un living/dormitor mic.

2.Culorile deschise au acelasi efect, in timp ce culorile intunecate "micsoreaza" spatiul.

3.De fiecare data cand in interiorul unui spatiu este creata o linie, ea imparte spatiul in doua (ex. limita intre covor si parchet, intre parchet si grasie, pragurile, usile, o canapea asezata altfel decat de-a lungul peretilor, etc).

4. Cu cat sunt mai mici obiectele cu care mobilam si decoram camera, cu atat mai mare va parea aceasta.

5.Oricand folositi un obiect intr-o culoare contrastanta, spatiul va parea mai restrans, deoarece acea pata de culoare "taie" campul vizual, atragand atentia asupra sa (ni se opresc ochii pe el).

6.Este indicat sa renuntam la culorile aprinse intr-o camera mica; sunt de preferat culorile deschise sau pastel si alb. De asemenea, e bine de stiut ca toate culorile reci (albastru, verde, mov,etc) maresc, iar cele calde (rosu, oranj, galben, etc) micsoreaza.

7.Mobila in culori inchise sau contrastante "mananca" de asemenea din spatiu.

8.Adaugati cat mai multa lumina. Acesta este un element cheie, care deschide spatiul, facandu-l sa para mai curat, mai ordonat si mai accesibil. Lumina naturala a soarelui este cea mai buna, precum si lumina galbena, de bec incandescent si nu cea de neon, care este dura si nenaturala. Spoturile si veiozele creaza de asemenea o lumina blanda si intima, care invita la destindere si relaxare.


9.Renuntati la obiectele care nu va folosesc cu adevarat si care se aduna pe peste tot si incarca atmosfera, creand impresia de spatiu restrans si de vechi. Cu cat o camera are mai putine lucruri adunate in ea,cu atat pare mai mare. Chiar si simpla indepartare a unei fotografii in plus sau a unei carti de pe masa conteaza.

10.Incercati sa nu folositi mobile masive, grele si obiecte mari. Chiar si daca aveti o singura mobila de dimensiuni mari, cum ar fi un pat king size sau o biblioteca pana in tavan tixita cu carti si fel de fel de maruntisuri, camera va parea mai mica; deci daca doriti sa obtineti impresia de spatiu aerisit folositi mobilier de dimensiuni moderate si obiecte de decor simple si nu foarte multe.


11. Nu uitati sa va folositi de oglinzi. Oglinzile de perete "adauga spatiu in plus", prin reflectare. Ele adauga de asemenea mai multa lumina si culoare. Pentru ochi, e ca si cum spatiul se dubleaza.

12.In cazul tablourilor sau imaginilor de perete(tapet, etc), este mai bine sa alegem  o singura imagine sau tablou de dimensiuni mari, decat mai multe mici.


13.Daca este posibil, folositi piese de mobilier sin sticla sau oglinda ( mese cu oglinda, ce vor adauga un plus de lumina, lavoare de sticla sau chiar masute de calculator si scaune din materiale plastice transparente) - vor crea impresia de spaiu liber, deschis.

14. Asezati mobila de-a lungul peretilor; daca puneti o piesa de mobilier in centrul camerei, va imparti in doua camera. De asemenea, mobila joasa (canapele, rafturi, dulapioare, taburete) sunt de preferat celor inalte. Daca veti folosi spre exemplu scaune cu spatar inalt, camerei i se va lua din adancime.


15.Podeaua si tavanul sunt al cincilea, respectiv al saselea perete din orice camera. Folositi prin urmare pardoseala de culoare deschisa, iar camera va parea mai libera si mai luminoasa. Pentru tavan folositi albul pentru a "deschide" spatiul.

16.Daca folositi draperii, alegeti-le pe cele din materiale subtiri si usoare; cu cat trece mai mult aer prin ele, cu cat sunt mai fluide si cu cat lasa mai  usor lumina sa razbata  prin ele, cu atat mai bine.


17.Amplasati cat mai departe de usa obiectele care atrag atentia (o piesa de mobilier colorata, un tablou frumos, o veioza sau chiar o vaza cu flori). Astfel privirea va fi atrasa spre cel mai indepartat colt al camerei, ceea ce va "largi" perspectiva , iar camera va parea tocmai de aceea mai mare.


Toate aceste trucuri vizuale vor face camera  sa para mai spatioasa, mai aerisita si mai luminoasa. Este important insa sa va ganditi daca doriti intr-adevar sa "largiti" acea camera. Uneori un spatiu mic, impodobit cu obiecte ce va trezasc amintiri frumoase si sunt dragi sufletului, desi mai aglomerata, poate fi mai intima, mai calda si mai confortabila, daruindu-va si mai mult senzatia atat de placuta de "acasa".

(traducere Anima) 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ENDOMETRIOZA (boala neiubirii şi a neîmplinirii de sine la femei)

ESTI FRUMOASA !