Tu, dansand


Da, chiar TU

Dansand.
Ce bucurie! 
Si eu dansand si noi, noi toate, dansand.

De ce? :)



Stiu ca multe femei cred ca dansul este un privilegiu al tineretii, se simt retinute, isi pierd increderea in trupul lor, in gratia si frumusetea lui si nu mai au curajul de a dansa nici macar in fata oglinzii.

Cu toate acestea, in toate vechile traditii ale omenirii dansul era, in special pentru femei, o activitate foarte importanta, caci ele stiau ca el exprima si intretine feminitatea; de aceea, ele nu renuntau sa danseze nici la varste foarte inaintate.


In cultura araba spre exemplu, chiar si in ziua de astazi femeile de toate varstele se aduna cel putin o data pe saptamana si danseaza liber, asa cum le dicteaza inima. Ele lasa pur si simplu energia sa curga nestingherita prin trup, ghidandu-le miscarile, aceasta eliberandu-le de tensiuni si stressuri si ajutandu-le sa fie mereu constiente si in contact cu trupul lor, cu energia lor feminina.

In aceste intalniri nu exista comparatii si reguli de dans, ci doar o mare bucurie de a simti unicitatea fiecarea si modul in care feminitatea ia tot atatea chipuri cate femei exista. Caci fiecare dintre noi suntem unice, fiecare avem ceva specific de exprimat in aceasta lume, avem ceva numai al nostru. Tocmai pentru a asimila una de la alta calitati diferite femeile danseaza pe rand, in timp ce celelalte "surori", care atunci privesc, aplauda si striga cuvinte de apreciere, admiratie si incurajare.


Sunt prezente la aceste intalniri dansante fetite de cativa ani, fete tinere, mame, bunici si strabunici. Toate danseaza si toate ofera darul lor. Caci acest dans in cercul tuturor femeilor dintr-o comunitate, aceast fel de "sezatoare" este locul unde fetele invata sa devina feminine, invata ce inseama sa fii femeie, aud povesti adevarate de viata, invata despre ele insele, despre senzualitate, despre provocarile si binecuvantarile vietii de femeie, despre trup, iubire si chiar despre barbati.:).

Este practic o veritabila initiere in arta feminitatii, ce nu se petrece doar o data, ci pe tot parcursul existentei lor si totodata o intoarcere la sursa, prin comuniunea dintre sufletele feminine. Ele creeaza astfel un timp si un spatiu al regenerarii si primenirii, caci dansul, la fel ca si admiratia, vindeca si trezeste.



Toate acestea se petrec asa cum este firesc -- femeile invata nu prin concepte mentale, asa cum este specific naturii masculine (si  cum din pacate se realizeaza educarea fetelor si a  tinerelor femei in cultura occidentala, ceea ce pentru sufletul feminin este foarte steril si rece).


Fetele si femeile invata prin dans si prin comuniune, asa cum e foarte firesc pentru natura feminina; invata facand, manifestandu-se, lasandu-se sa "curga" si descoperindu-se astfel. Invata fiind impreuna, empatizand si identificandu-se una cu alta, ascultandu-se una pe alta, incurajandu-se si admirandu-se  - creand un unison, un "camp" hranitor, creator si protector, caci asa e foarte usor si specific oricarei femei sa invete.

Inca mai crezi ca dansul e ceva ce tine de trecut, caci te simti stanjenita de diverse inhibitii, cum ar fi pozitia sociala, varsta sau cine mai stie ce?

Eu simt ca este chiar mai frumos sa vad o femeie mai in varsta dansand de bucurie la o sarbatoare sau in linistea casei ei, decat o balerina foarte tanara si foarte frumoasa executand perfect Dansul Lebedelor pe scena unei opere de renume. De ce? Ei bine, poate ca tanara dansatoare exprima forta, determinare, flexibilitate si isi misca precis si perfect trupul agil, dar ea are totusi putina experienta de viata pe care sa o exprime prin dans -urcusurile si coborasurile, culmile si adancimile ce imbogatesc cu trecerea prin viata sufletul unei femei.
Aleg sufletul in schimbul tehnicii, caci in suflet sunt insemnate cele mai frumoase trasaturi.


Daca esti una dintre acele femei care te-ai gandit intotdeauna ca ai doua picioare stangi:), sau daca inca te sfiesti sa dansezi chiar si numai pentru tine insati, pentru bucuria de a trai,  te rog: nu permite gandurilor negative sa te priveze de liberatea de dansa fericita in stilul tau propriu, unic si irepetabil. Dansul e cea mai vie intrupare a libertatii. A libertatii de a fi. Tu. Asa cum esti.

 
Te invit la dans. Dans. Incepe cu "Da"! :))

 Cu inima deschisa, danseaza. Pentru tine insati, pentru viata, pentru miracolul existentei. Asa cum simti. Fara teama sau rusine, fara a te considera nepriceputa. Simte doar muzica - si iti recomand sa pui in fundal melodia care te misca cel mai mult. Nu se spune degeaba ca "te misca". Ceea ce iti misca sufletul iti misca si trupul. Exact ca in dragoste.:).  
 Tu, dansand.Pentru a te descoperi, asa cum poate nu te mai stii, libera, spontana,unica.


TU, dansand. 


Iar daca esti o femeie curajoasa, i-ati si prietenele la dans. 
Si poti sa ii faci o bucurie si Lui. :)

*********
Anima 

Comentarii

  1. "Ceea ce iti misca sufletul iti misca si trupul. Exact ca in dragoste!"
    Ce bine ai spus draga Anima!

    RăspundețiȘtergere
  2. "Dansul e cea mai vie intrupare a libertatii.A libertatii de a fi.Tu.
    Asa cum esti."
    Asa simt si acum,cand am dobandit din intelepciunea vietii.Iubesc dansul!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Primesc cu drag toate comentariile si intrebarile voastre.

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ESTI FRUMOASA !

ENDOMETRIOZA (boala neiubirii şi a neîmplinirii de sine la femei)