Despre certuri si iubire partea a II-a




Mintea logica a omului nu crede decat in fenomenele liniare. 
In viziunea ei nu te poti deplasa decat in linie dreapta, totul are un inceput si un sfarsit. Viata si iubirea cred insa in cercuri. Iubirea adevarata are un inceput, dar nu are sfarsit.
In viata, daca invatam sa murim de multe ori - sa lasam sa moara ideile rigide, dorintele obsesive, ceea cee este invechit, ne intoarcem tot mai mult la viata, totul devine nou, pur, frumos, insufletitor.



Ati vazut probabil simbolul chinezesc al lui yin si yang - cercul divizat de o linie ondulatorie. La fel arata si viata: opusii se intalnesc intotdeauna. Dar in jumatatea alba exista un punct negru, iar in jumatatea neagra un punct alb; viata nu respinge contrariile, ci le imbratiseaza. Albul se transforma in negru si negrul in alb - si astfel, cercul se inchide. Femeia este atrasa de barbat, iar barbatul de femeie...asa e viata. Daca va veti observa cu atentie veti regasi aceste contrarii, aceste oscilatii, inclusiv in fiinta voastra. 
Deci de ce sa va mirati ca iubirea cuprinde si armonia si cearta?[...]


...............

[...] Niciun barbat nu poate fi barbat 24 de ore din 24; din cand in cand, el devine feminin. De asemenea, femeia devine din cand in cand masculina. Fiecare dintre ei simte din cand in cand nevoia sa treaca in extrema opusa - femeia devine din cand in cand combativa, barbatul mai plin de acceptare, tandru si relaxat.
Din cand in cand viata ne cere acest schimb.

Spre exemplu, cand o femeie este furioasa, ea nu este deloc feminina; devine mai agresiva decat orice barbat si chiar mai periculoasa, caci aspectul ei masculin este mai pur, fiind folosit mai rar. De aceea, atunci cand ea se foloseste de aspectul masculin din fiinta ei, ea capata o duritate careia barbatul nu ii poate face fata. Este ca un sol pe care nu a crescut nimic de multa vreme, cand arunci o samanta (de scandal :)) pe el, apare o intreaga recolta!


Cand o femeie se transforma in barbat, ea devine intr-adevar foarte periculoasa; de aceea, barbatul care iubeste prefera de regula sa nu se certe cu ea. Adeseori, in acest caz, barbatii devin mai putin combativi. Altfel spus, devin mai feminini, ca sa echilibreze balanta. In caz contrar, apar necazurile. Barbatul stie ca atunci cand doua sabii incearca sa intre in aceeasi teaca, necazurile se tin lant. 


Daca  femeia se transforma in barbat, barbatul simte automat nevoia sa devina mai feminin. Si reciproca este la fel de valabila.
Sa ne gandim la momentele de dupa ce facem dragoste: daca a fost frumos, daca acolo a fost iubire, barbatul devine tandru, relaxat, "lasa armele si scutul jos". Femeia devine atunci activa, plina de initiativa si idei noi. Se simte mai puternica, indrazneata, gata sa faca fata provocarilor vietii.


Cei doi schimba locurile intre ei, iar armonia este restabilita.
Cercul se inchide din nou.


Cand un barbat se relaxeaza si se deschide, abandonarea sa de sine capata o puritate pe care nicio femeie nu o poate egala, tocmai pentru ca de regula el nu este asa. De obicei, el este cel care se lupta cu viata. Este obisnut sa isi manifeste vointa, nu sa cedeze. Atunci cand renunta la scut, el capata o puritate pe care nicio femeie nu o poate egala. Priviti-i pe barbatii indragostiti, sau pe barbatii care mediteaza sau se roaga: redevin puri ca niste copii.


Acesta este ritmul vietii, inclusiv in iubirea dintre un barbat si o femeie - acum esti yinul, acum esti yangul; acum esti calm, acum esti combativ; acum esti fericit, acum plangi; acum esti multumit, acum doresti sa schimbi ceva; acum te intalnesti, acum te departezi; acum pleci, acum te intorci.
 
Cine intelege ritmul vietii nu isi face griji. Chiar daca iubita a plecat, el stie ca ea se va intoarce. Chiar daca aceasta s-a enervat pe el, stie ca ii va trece si ca il va iubi din nou. El isi dezvolta astfel rabdarea.
Gandirea logica nu permite cultivarea rabdarii, caci este liniara: daca iubita a plecat, ea nu se mai poate intoarce niciodata. Mintea crede in linia dreapta. Iubirea crede in cerc.


De aceea,cel/cea care iubeste cu adevarat poate sa astepte. El/ea stie ca femeia/barbatul care a plecat acum se va intoarce candva inapoi. Deja se afla pe drumul de intoarcere; probabil ca merge deja pe drumul care duce inapoi. Mai devreme sau mai tarziu ii va bate la usa. Tot ce trebuie sa faca este sa lase viata sa isi desfasoare cursul firesc...caci opusul situatiei este deja prezent; orice moneda are doua fete.

Cand femeia se intoarce, dupa ce i-a trecut criza de furie, iubirea ei este mai proaspata decat oricand. Ea nu repeta iubirea din trecut. Pauza pe care a luat-o din cauza maniei  a distrus trecutul. Acum este din nou ca o fetita virgina, care se indragosteste pentru prima oara de iubitul ei.


...........................................

Cine alege doar o singura fata a monedei moare din ce in ce mai mult; nu invata sa fie iubire, nu invata sa imbratiseze contrariile.
Un astfel de om fie este un tiran, care incearca sa isi impuna mereu vointa si il anihileaza pe celalalt, ajungand singur si amar, fie este unul din acei oameni care cred ca nu fac altceva decat sa "iubeasca" - nu se infurie niciodata, nu se cearta, nu isi recunoaste emotiile, nu se revolta, nu face niciun pas gresit. 
La prima vedere suna frumos, toti indragostitii isi doresc o viata lina, dar in realitate o astfel de viata devine statuta, iar relatia dintre oameni, fara curajul de a fi autentici, devine otravitoare, ajungand sa ii ucida incet pe amandoi partenerii.


Daca veti intelege acest lucru, nu va veti mai impotrivi niciunei situatii. Veti intelege ca pana si mania poate fi frumoasa; chiar si o cearta are rostul ei si poate da culoare vietii. Totul contribuie la imbogatirea acesteia si a iubirii, daca ramanem in centru, dand dovada de intelegere si rabdare. Din aceasta intelegere profunda se naste rabdarea si autenticitatea, traim in adevarata  iubire, iar grijile dispar. 


Acum puteti iubi, puteti astepta, puteti visa, puteti intelege, puteti spera, va puteti ruga. Puteti fi IUBIRE.

*********
Anima

Comentarii

  1. nici o relatie nu poate sa dureze cat timp triumfa orgoliul si nu iubirea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca merg drept inainte ajung in locul de unde am plecat pentru ca pamantul este rotund. asa si in dragoste, chiar daca inaintam, tot inapoi la noi insine ajungem oentru ca la capatul drumului ne aflam tot noi. si am citit undeva ca intr-o relatie de iubire nu conteaza cine are dreptate intr-o cearta, conteaza cine iubeste MAI MULT.

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumos ai scris, am citit tot, desi mie nu-mi plac pasajele lungi, si cred ca este adevarat ceea ce spui aici.
    Intr-adevar iubirea adevarata nu are un sfarsit, pentru ca ea nu moare, numai o dragoste falsa ar putea muri.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-e rau. Nimic mai fals. Nu inteleg cum unii oameni pentru care o simpla discutie in contradictoriu reprezinta un urias consum de energie ajung sa considere o cearta drept sursa de erotism.Cearta nu e acelasi lucru cu o discutie in contradictoriu.
    Cearta = repros = incriminare = acuzatie = conflict = dorinta de a face rau celuilalt( prin cuvinte sau atitudine) .
    A discuta din puncte de vedere diferite este altceva. Fiecare vede o parte a realitatii. Nu se pune egal intre persoana si parerea ei. Nu se face uz de lovituri, ci de argumente. Argumentele sunt contrare, si puse impreuna sunt cheia, solutia, o vedere mai completa. Discutiile contradictorii sunt cele productive, reale. Din pacate exista atat de putini oameni care sunt capabili sa discute in contradicoriu, fara a se certe. Si doar genul acesta de oameni sunt capabili de a genera progrese. Discutand in contradictoriu poti sa iti imbogatesti universul mental sau s iti limpezesti propriile opinii. Dar cei mai multi, din pacate, iau orice parere diferita drept un afront personal.
    Prin cearta se blocheaza comunicarea, discutia se muta din planul obiectiv in cel subiectiv, scopul ajunge sa se raneasca unul pe altul (lasa ca ii arat eu lui). Cearta este lenea in a gasi o solutie prin argumente. Mereu se pot gasi solutii astfel incat sa fie toata lumea multumita. Dar omul prefera sa nu caute. Ori e ca mine, ori...NU vad unde e legatura cu iubirea. Daca exista iubire, nu exista dorinta de a-l determina pe celalalt sa faca lucruri care il limiteaza, il deranjeaza sau il pun dificultate. Daca te iubesti numai pe tine vei spune ori cum vreau eu, ori caut altceva. Si vei cauta o viata,fara sa gasesti, cum spunea Gregorian Bivolaru intr-o cunoscuta conferinta.
    Imi e mila de oamenii care au nevoie de conflicte pentru a isi condimenta viata si relatiile. De fapt numai prostii se plictisesc. Ei cauta mereu, si mereu fara sa gaseasca niciodata, exact ca in povestea de pe CD. Un om inteligent gaseste in permanenta ceva de facut, de imbunatatit, de "alchimizat". O relatie adevarata incepe in momentul in care cei doi inceteaza de a privi unul catre celalalt, si reusesc sa priveasca amandoi in aceeasi directie.Nu cred o vorba din din textul asta pe care l-am citit. Pana si IIsus spunea "Pace voua". Oare de ce? Cum adica"logica e moarta cearta e vie". Nu stiu cum argumenteaza asta, tot ce stiu e ca logica este un dar divin, unul dintre lucrurile care ne fac sa fim dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu. Si Gregorian Bivolaru spunea ca "somul ratiunii naste monstrii".
    Si are atata dreptate...

    RăspundețiȘtergere
  5. nu cred ca e bine sa gandesti asa, pentru ca e posibil ca asa sa ti se si intample, iubirea ta in loc sa fie o spirala inaltatoare, sa se transforme intr-un cerc vicios al certurilor si asteptarilor. esti sigura, ca asa, ca femeie, chiar asta iti doresti? ai atat de mare incredere orice fel de carti? feminitatea din tine ce crede despre asta?

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Alice, ma bucur mult ca mi-ai scris..
    Imi pare rau ca se poate intelege din ceea ce am publicat ca "cearta poate condimenta erotismul"...Nu cred deloc asta..cred doar ca a invata sa trecem peste certuri ne poate invata sa iubim mai mult..daca plecam si ne retragem din relatie atunci cand cearta apare ca un nor ce intuneca uneori cerul iubirii, pierdem sansa de a il imbratisa pe celalalt in inima noastra sia tunci cand greseste si sansa ca iubind, sa putem ierta.
    Poate ca nu am selectat perfect fragmantele alese spre a forma acest
    text, care este o prelucrare dupa OSHO- din "Cartea despre nimic" .
    De ce am ales sa public aceste fragmente? M-a impresionat faptul ca (dupa parerea mea) OSHO pune accentul pe ideea ca: "Totul contribuie la imbogatirea acesteia(a vietii) si a iubirii, daca ramanem in centru, dand dovada de intelegere si rabdare. Din aceasta intelegere profunda se naste rabdarea si autenticitatea, traim in adevarata iubire, iar grijile dispar.


    Acum puteti iubi, puteti astepta, puteti visa, puteti intelege, puteti spera, va puteti ruga. Puteti fi IUBIRE."

    Te imbratisez si te invit cu drag, daca si tu doresti acesta, sa participi la acest blog cu un articol sau macar cateva ganduri pe tema iubirii in cuplu sau chiar despre certurile iagostiti, pe care le poti trimite la adresa de email arta_feminitatii@yahoo.com si pe care le voi publica. Parerea voastra conteaza foarte mult pentru mine, caci cred ca discutand, imparatsindu-ne viziunile si experienta de viata intre noi, putem invata foarte mult, cel mai mult despre feminitate.
    Aceasta invitatie, de a va asterne ideile spre a fi publicate pe blog, sau chiar de a scrie articole intregi spre a fi publicate pe blog o fac tuturor celor ce citesc acest blog.
    Va astept cu interes, curiozitate si nerabdare la arta_feminitatii@yahoo.com
    Va multumesc tuturor si in special tie Alice, pentru ca prin tine a venit catre mine aceasta inspiratie, de a "gazdui" articolele voastre pe blog.
    Spor la scriiiiiiiisss!!! >:D<

    RăspundețiȘtergere
  7. Erata :)
    "te invit cu drag, daca si tu doresti acesta, sa participi la acest blog cu un articol sau macar cateva ganduri pe tema iubirii in cuplu sau chiar despre *certurile intre indragostiti"

    Scuze

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Anima,
    De fapt eu trebuie sa imi cer scuze, pentru ca inainte de a aduce comentarii, ar fi fost corect sa imi exprim aprecierea pentru munca ta, si faptul ca oferi aceste sinteze din lucrari pe care multi dintre noi nu ne facem timp sa le citim , si apreciez in mod special felul in care ai reusit sa conturezi esentialul dintr-o lectura atat de ampla. Acuma comentariile mele au vizat doar ideea pe care tu o prezinti, eu nefiind la fel de curajoasa ca tine in asimilarea unui asa punct de vedere. Legat de aceasta din urma pot sa spun doar ca, desi citesc cu interes ce tine de domeniul filozofiei, am unele retineri in ce priveste punerea in practica a ideilor filozofice, oricat de valoroase ar fi ele din punct de vedere stiintific (Vezi unde a dus filozofia lui Nietzsche in concret).. Eu din pacate cam stiu ce poate inseamna cearta si furia intr-un cuplu, si o relatie cu multe pauze si reveniri, mai ales cand sunt la mijloc si copii, care nu sunt atat de initiati dpdv filozofic. Sincer, desi lectura pe care o propui este interesanta si frumoasa, as spune cum aud uneori pe la tv. “ ceea ce vedeti, sa nu incercati acasa:D” Dar si aceasta este doar parerea mea, fara a fi impotriva opiniei tale. Nu am condeiul atat de exersat ca sa imi permit a scrie eu insami articole, dar cu siguranta voi reveni site-ul tau pentru a citi si alte lucruri interesante pentru viata noastra de femei
    Cu ganduri bune,
    alice

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Primesc cu drag toate comentariile si intrebarile voastre.

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ESTI FRUMOASA !

ENDOMETRIOZA (boala neiubirii şi a neîmplinirii de sine la femei)