Terapie prin ras


Ai vazut filmul cu Robin Williams in rolul doctorului Patch Adams? E mai vechi, dar mie mi-a ramas in minte afisul cu medicul in halat care purta un nas rosu de clovn si isi distra pacientii-copii. Filmul a fost inspirat de o poveste adevarata. Acel medic chiar a existat si el este unul dintre cei care si-au dat seama de rolul rasului in redobandirea starii de sanatate.



Vechea vorba a intelepciunii populare, conform careia "Rasul este sanatate curata" pare greu de crezut si imposibil de verificat. Cu toate acestea, niste cercetatori "incapatanati" au demonstrat ca aceasta emotie declanseaza uluitoare modificari fiziologice pozitive. Este, asadar, adevarat, rasul constituie un miraculos mijloc terapeutic! Sanatos, natural si gratuit, el nu prezinta nici contraindicatii, nici efecte secundare nedorite.



In 1928, James Walsh, un medic american, afirma: "Sanatatea unui individ este direct legata de cat umor are si de cat de mult rade el." Astazi, tot mai multi medici recomanda "cure de ras" pentru a ameliora anumite stari patologice.


In august 1964, Norman Cousins, un jurnalist american, este lovit de o teribila maladie a colagenului, spondilartrita anchilozanta. Medicii ii dau doar unu la suta sanse de vindecare!

Cu acordul si sprijinul unui medic cu spiritul mai deschis, William Hitzig, Norman Cousins refuza sa se resemneze si hotaraste sa abandoneze medicatia si terapia clasica - i se administrau 26 de tablete in fiecare zi! - si sa recurga din toate puterile la cultivarea sugestiei si emotiilor pozitive, in speranta ca ele vor stimula si reface complet sistemul sau imunitar.


In paralel, citind in presa medicala ca o oxigenare insuficienta contribuie la distrugerea colagenului, in vreme ce vitamina C favorizeaza oxigenarea sangvina, el a inceput imediat sa ia doze masive de vitamina C. Convins de virtutile terapeutice ale rasului, Norman paraseste spitalul, instalandu-se intr-o camera de hotel unde isi proiecteaza si vizioneaza cele mai bune filme comice.



Iata ce a marturisit el: "Ideea a functionat. Am descoperit cu bucurie ca zece minute de ras pe rupte aveau un efect anesteziant, imi calmau durerile si imi procurau cel putin doua ore de somn odihnitor. Cand efectul calmant al rasului inceta, porneam din nou proiectorul video si adesea puteam sa inlatur durerile pentru inca o perioada...



Era sau nu stiintific sa gandesc ca rasul - si orice emotie pozitiva in general - are un efect benefic asupra chimismului corporal? Daca rasul ar fi avut realmente un efect salutar asupra proceselor fiziologice si asupra fiintei mele in general,  trebuia atunci fara indoiala, teoretic cel putin, sa-mi intareasca puterea de a combate inflamatia de care sufeream. Am efectuat prin urmare masuratori asupra vitezei de sedimentare imediat inainte si la cateva ore dupa accesele mele de ras nebun. De fiecare data, aparea o cadere de cinci puncte care, chiar daca nu reprezenta in sine o scadere apreciabila, persista si devenea cumulativa.  Descoperind un fundament fiziologic pentru ideea ca rasul este un excelent remediu pentru sanatate, am fost coplesit de bucurie."

In final, Norman Cousins a putut sa-si reia slujba cu norma intreaga la "Saturday Review". El a murit in  1990, la 26 de ani dupa ce a fost "condamnat" de medici...

Acest film este inregistrarea unei sedinte obisnuite de Yoga rasului in Pasadena, California.
Sunt peste 400 de Cluburi de Ras in SUA si cateva mii in intreaga lume.


Sitted Laughter Yoga Session from Sebastien Gendry on Vimeo.

Indicatiile terapeutiuce ale rasului

Rasul procura intotdeauna o senzatie de bunastare generala - atat la nivel fizic cat si la nivel psihic - si numeroase tulburari de sanatate datorate modului nostru defectuos de viata pot fi astfel vindecate de o maniera cu totul agreabila. Desigur, o astfel de terapie nu substituie, ci completeaza tratamentele clasice.




Oboseala

Oboseala este flagelul secolului nostru. Din zece bolnavi care consulta un medic, opt se plang ca sunt epuizati nervos, fara a se putea evidentia vreo cauza organica.

Pentru a lupta impotriva oboselii, repausul complet se reveleaza prea putin eficace, iar tratamentele de eliminare a oboselii au adesea doar o actiune temporara. Ajutand pacientul sa-si stapaneasca stresul, incitandu-l sa practice un exercitiu terapeutic potrivit se dovedeste intotdeauna mult mai benefic.

Dupa cum am vazut, rasul produce cel putin aceleasi rezultate ca si exercitiul fizic si astfel permite atenuarea sau chiar eliminarea simptomelor asteniei psiho-fizice.

Astmul

Intr-un mod asemanator tusei, dar infinit mai placut, rasul curata si elibereaza caile aeriene superioare, actionand eficace in domeniul patologiei bronhice si pulmonare.

Astmul este martorul unei ingustari a calibrului bronhiilor, cel mai adesea ca reactie la o alergie. In timpul crizei, sistemul simpatic predomina, dar rasul ajunge sa-i impiedice actiunea activand la randul sau sistemul parasimpatic, care provoaca de la intrarea sa in functiune o relaxare a musculaturii netede a bronhiilor. Astfel, multe crize de astm cedeaza ca prin farmec in fata unui acces nebun (dar complet sanatos) de ras.

Constipatia

Aceasta afectiune cu aparenta benigna poate conduce pe termen lung la grave probleme: epuizare fizica, tulburari hepatice, dureri de cap, probleme cutanate, iritabilitate, scaderea randamentului intelectual, depresie...

Utilizarea prelungita a laxativelor poate cauza dependenta, conducand chiar la constipatie cronica. Provocand un masaj profund al tubului digestiv, rasul intervine ca unul dintre cele mai bune mijloace puse de natura la dispozitia noastra pentru a lupta impotriva constipatiei.

In plus, rasul creste secretia salivei si a sucurilor digestive, favorizand contractiile stomacale si intestinale. Bolul alimentar fiind mai uniform si mai complet digerat, vitaminele si mineralele sunt mai bine asimilate.

Spasmofilia

Atat de frecventa si de descurajanta, aceasta boala se caracterizeaza printr-o tendinta de manifestare a spasmelor musculare si viscerale datorata unei excitabilitati nervoase si musculare anormale. Cauzele sale profunde sunt legate de o predispozitie naturala si un factor declansant, acesta fiind cel mai adesea stresul.

Rasul este el insusi un spasm, dar unul eliberator si tonifiant. Pentru a combate spasmofilia, rasul intervine la doua niveluri:

1. El provoaca o "furtuna biochimica" binefacatoare in zonele cerebrale care sunt conexe cu controlul emotiilor, conducand la sublimarea anxietatii.

2. Simultan, rasul antreneaza o relaxare - la nivel cardiac, muscular si vascular - care va contracara excitabilitatea neuromusculara.

Insomnia

Daca suferiti de insomnie, veti avea poate placuta surpriza sa traiti o noapte de somn odihnitor dupa o seara in care v-ati distrat foarte bine. Nu se ascunde nici un mister aici: dupa o seara petrecuta razand, tensiunile dumneavoastra launtrice au disparut si sistemul dumneavoastra muscular este perfect destins. Veti intra rapid intr-un somn profund si de durata.

Astfel, se recomanda tuturor celor care sufera de insomnie si obisnuiesc sa-si petreaca seara in fata televizorului sa-si aleaga cu mare grija emisiunile.

Problemele cardio-vasculare

Aceste probleme sunt adesea grave si necesita interventia medicului.

Anumite tulburari din sfera cardio-vasculara isi au originea in leziuni clar localizate, dar uneori nici o cauza organica nu poate fi decelata si se vorbeste atunci de tulburari "functionale". Cel mai adesea, manifestarile sunt dureroase, iar stresul joaca o data in plus rolul personajului negativ.

Pentru toate aceste tulburari functionale, actiunea preventiva si curativa a rasului este foarte folositoare. intr-adevar, rasul "scutura" in mod benefic sistemul neuro-vegetativ si intreaga sfera cardio-vasculara. La inceput, respiratia si ritmul cardiac se accelereaza, dar curand sistemul parasimpatic preia controlul: muschii se relaxeaza, tensiunea arteriala diminueaza, iar inima incetineste ritmul.

Pe de alta parte, rasul intervine eficace in metabolismul colesterolului gratie stimularii activitatii hepatice si cresterii schimburilor pulmonare, doua mecanisme care contribuie la scaderea procentului de grasimi sangvine.

Durerea

Durerile legate de cauze psihosomatice - precum migrenele, colicile sau durerile musculare - pot din plin profita de efectele curative ale rasului. Aceasta va conduce eventual la suprimarea - cu acordul medicului - a medicatiei antialgice, care in cele mai multe cazuri prezinta neplacute efecte secundare.

Pentru a anestezia durerea, rasul actioneaza in principal pe trei cai:

- prin deturnarea atentiei. Razand, uitam de durere, care drept urmare nu-si mai regaseste decat rareori intensitatea de la inceput.

- rasul creste secretia de endorfine, aceste substante care alina durerea.

- rasul actioneaza asupra tensiunilor musculare. Numeroase dureri sunt legate de o prea intensa contractie musculara. Aici din nou, gratie rasului, sistemul parasimpatic intervine si relaxeaza muschii in cauza.

Ridurile

In enorma panoplie a mijloacelor de lupta impotriva ridurilor, rasul detine un loc privilegiat. Pentru medicul Rubinstein, rasul "opereaza un veritabil masaj al trasaturilor fetei, contribuind la mentinerea frumusetii si supletii si tonusului acesteia si luptand astfel impotriva "buhairii" fetei. Stralucirea privirii poate fi in acest mod repusa in valoare, odata cu bucuria de a trai".

Longevitatea

Astazi pare bine stabilit ca exista stranse relatii intre simtul umorului si longevitate. Intr-adevar, daca socotim faptul ca stresul este principalul responsabil de imbatranirea prematura, ce antidot mai bun am putea gasi?

Un minut de ras echivaleaza cu 45 de minute de relaxare terapeutica. Te mai miri ca poti sa te vindeci si de boli?
Sursa: http://suntsanatos.ro


************
Anima

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ESTI FRUMOASA !

ENDOMETRIOZA (boala neiubirii şi a neîmplinirii de sine la femei)