Credinte stravechi si frumoase de Dragobete


“Azi e Dragobetele, se saruta fetele…” Este 24 februarie si celebram Dragobetele romanesc...ziua lui Dragobete, personaj preluat de la vechii daci, zeul tineretii, al veseliei si al iubirii in mitologia romaneasca .
  Urmand firul anumitor legende populare, se pare ca Dragobete (numit si “Cap de primavara”, “Navalnicul” sau “Logodnicul Pasarilor”) nu era nimeni altul decat fiul babei Dochii, un flacau extrem de chipes si iubaret, care seducea femeile care ii ieseau in cale. Dragobete a ramas insa pana in ziua de astazi ca simbolul suprem al dragostei.


Superstitii si credinte populare de Dragobete

In vremuri de demult exista obiceiul ca fetele tinere necasatorite sa stranga zapada ramasa pe alocuri, zapada cunoscuta drept “zapada zanelor”. Apa rezultata prin topire era considerata ca avand proprietati magice in iubire si in descantecele de iubire, dar si in ritualurile de infrumusetare. Se credea ca aceasta zapada s-a nascut din surasul zanelor. Fetele isi clateau chipul cu aceasta apa pentru a deveni la fel de frumoase si atragatoare ca si zanele.
In aceasta zi, fetele trebuie sa se intalneasca cu persoane de sex masculin. Altfel nu vor avea deloc parte de iubire de-a lungul intregului an... Totodata, in sate se credea ca fetele care ating un barbat dintr-un sat invecinat vor fi dragastoase tot timpul anului.


In anumite sate uitate ale Romaniei, din pamant se scot radacini de spanz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli.
Este obligatoriu ca in aceasta zi barbatii sa se afle in relatii cordiale cu persoanele de sex feminin. Barbatii nu au voie sa necajeasca femeile si nici sa se angajeze in certuri, caci astfel ii astepta o primavara cu ghinion si un an deloc prielnic. Atat baietii, cat si fetele au datoria de a se veseli in aceasta zi pentru a avea parte de iubire intreg anul.
Daca vor ca iubirea sa ramana vie de-a lungul intregului an, tinerii care formeaza un cuplu trebuie sa se sarute in aceasta zi.

Superstitii, traditii si credinte stravechi de DragobeteLucrarile campului, tesutul, cusutul, treburile grele ale gospodariei nu sunt permise in aceasta zi. In schimb, curatenia este permisa, fiind considerata aducatoare de spor si prospetime.
Nu ai voie sa plangi in ziua de Dragobete. Se spune ca lacrimile care curg in aceasta zi sunt aducatoare de necazuri si suparari in lunile care vor urma.
In unele zone ale tarii, ajunul Dragobetelor este asemanator ca simbolistica noptii de Boboteaza. Fetele tinere, curioase sa isi afle ursitul, isi pun busuioc sfintit sub perna, avand credinta ca Dragobetele le va ajuta sa gaseasca iubirea adevarata.


Obiceiuri si traditii stravechi de sarbatoarea Dragobetelui

Sarbatoarea Dragobetelui are o simbolistica bogata si interesanta. Dragobetele ingemaneaza in esenta sa atat inceputul, cat si sfarsitul - inceputul unui nou anotimp si al reinsufletirii naturii, sfarsitul desfatarilor lumesti caci incepe Postul Sfant al Pastelui.

In vremuri de demult (in anumite zone chiar si astazi!), in aceasta zi de mare sarbatoare, tinerii imbracati in straie frumoase obisnuiau sa se stranga in paduri si sa culeaga in buchetele cele dintai flori ale primaverii. Culesul florilor se continua cu voie buna si cantece, cu un fel de joc numit “zburatorit”. La ceasul pranzului, fetele porneau in fuga catre sat, iar baietii le fugareau, incercand sa le prinda si sa le dea un sarutat. Daca baiatul ii era drag fetei, aceasta se lasa prinsa, ulterior avand loc si sarutul considerat echivalent al logodnei si al inceputului iubirii intre cei doi. Inspre seara, logodna urma sa fie anuntata comunitatii satului si membrilor familiei. Cei care participau la sarbatoare, respectand traditia, erau considerati a fi binecuvantati in acel an. Ei vor avea parte de belsug, fiind feriti in schimb de boli si febra. Conform anumitor superstitii din batrani, cei care nu sarbatoreau aceasta zi erau pedepsiti sa nu poata iubi in acel an.


Daca vremea era mohorata in aceasta zi, daca era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strangeau intr-o casa “sa faca de Dragobete”, sa petreaca, sa lege prietenii, sa se tina de jocuri si ghidusii. De asemenea, tinerii flacai isi crestau usor bratul in forma unei cruci si isi atingeau taieturile rostind juramantul de a ramane pe viata frati de sange.
Cu ocazia acestei zile, batranii satului acordau o ingrijire speciala animalelor din ograda, dar si pasarilor. Batranii credeau ca in aceasta zi pasarile isi aleg perechea pe viata si se urnesc in construirea cuiburilor. La sfarsit de iarna si inceput de primavara, Dragobete oficia nuntirea pasarilor in cer. Sacrificarea animalelor este interzisa in aceasta zi. In rostul imperecherii pasarilor nu ai voie sa intervii, se crede…
In anumite zone ale tarii, in aceasta zi, tinerii isi unesc destinele prin logodna, promitandu-si credinta si iubire.



****************
Anima

Comentarii

  1. Multumim pt postare. Cand am terminat lectiile, am deschis usa scolii si am vazut ca in jurul casutei totul este akb si magic. Aici in Bucuresti ninsese toata ziulica si pe presul din fata intrarii am gasiit alb si imaculat si m-am aplecat si pe o melodie superba Ibis am luat zapada in mana mea facuta caus si mi-am spalat fata fierbinte de la soba ce imi daruieste caldura zi de zi in aceasta odaie binecuvantata pe strada Fildesului, strada sperantei, la parter cu canta Corina Chiriac. Multumim ca ne-ai reamintit de zi magica este azi. iti uram si tie tot ce ne urezi noua.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragobetele imi aminteste de bunica si toate invataturile ei! Ador ziua asta! Dragobetele si Martisorul sunt sarbatorile mele preferate!
    Multa multa dragoste iti doresc! ;)

    RăspundețiȘtergere
  3. In primul rand VA MULTUMESC TUTUROR celor care adaugati comentarii la intrarile postate pe blog,caci comentariile voastre ma ajuta si ma inspira foart mult.

    Va urez sa fiti scaldate in dragoste intreaga viata! Imbratisari dragastoase pentru Margeluta si Ana!

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru Ana si voi toate: cred ca este bine sa va povestesc patania mea de iarna trecuta, cand mi-am sters si eu fata cu zapada proaspat culeasa, bucuroasa de albul ei imaculat...din pacate, mi s-a dovedit ca aerul este poluat si zapada incarcata cu fel si fel de chimicale, caci a doua zi avem fata ca arsa ; a fost necesara o saptamana de ingrijiri cu ulei de masline si cu o crema organica pe baza de unt de shea si unt de cacao(untul de cacao este cel mai bun hidratant), pentu ca tenul sa se vindece..Este adevarat ca zona in care locuiam atunci era suprapopulata de masini, poate a fost doar o intamplare, insa de atunci sunt foarte, foarte atenta..
    Daca doriti sa folositi zapada zanelor (si iata, Dragobetele chiar ne-a adus ninsoare), ar fi foarte bine daca ati putea sa o culegeti si sa o treceti apoi printr-o cana cu filtru (din aceea pentru filtrat apa de baut luata de la robinet). Apoi va veti putea bucura din plin de efectele miraculoase de infrumusetare ale acestei zapezi fermecate daruita noua de Vestitorul Iubirii si al Primaverii.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Primesc cu drag toate comentariile si intrebarile voastre.

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ENDOMETRIOZA (boala neiubirii şi a neîmplinirii de sine la femei)

ESTI FRUMOASA !