Raul este doar absenta Binelui - sa facem bine!


Dumnezeu vs. stiinta ?


 
Intr-o sala de clasa a unui colegiu, un profesor tine cursul de filozofie… Profesorul ateu  ii cere unuia dintre noii sai studenti sa se ridice in picioare  
Esti crestin, nu-i asa, fiule?
  Da dle, spune studentul  
Deci crezi in Dumnezeu? 
 
Cu siguranta
Dumnezeu e bun?
Desigur, Dumnezeu e bun.

E Dumnezeu atotputernic? Poate El sa faca orice?
 
Da

Profesorul zambeste cunoscator.  Se gandeste putin. Uite o  problema pt tine. Sa zicem ca exista aici o persoana bolnava si tu o poti vindeca. Poti face asta. Ai vrea sa il ajuti? Ai incerca?
Da, dle. As incerca.  
 Deci esti bun.

N-as spune asta.

Dar de ce n-ai spune asta? Ai vrea sa ajuti o persoana bolnava daca ai putea. Majoritatea am vrea daca am putea. Dar Dumnezeu, nu…


Studentul nu raspunde, asa ca profesorul continua.
 
El nu ajuta, nu-i asa? Fratele meu era crestin si a murit de cancer, chiar daca se ruga lui Isus sa-l vindece. Cum de Isus e bun? Poti raspunde la asta?

Studentul tace.


Nu poti raspunde, nu-i asa? El ia o inghititura de apa din paharul de pe catedra ca sa-i dea timp studentului sa se relaxeze.
Hai sa o luam de la capat, tinere. Dumnezeu e bun?

Pai…, da, spune studentul 
 

Satana e bun?

Studentul nu ezita la aceasta intrebare “Nu”

De unde vine Satana?


Studentul ezita. De la Dumnezeu.


Corect. Dumnezeu l-a creat pe Satana, nu-i asa? Zi-mi, fiule, exista rau pe lume?
 
Da, dle.

Raul e peste tot, nu-i asa?Si Dumnezeu a creat totul pe lumea asta, corect?
 

Da

Deci cine a creat raul? Profesorul a continuat. Daca Dumnezeu a creat totul, atunci El a creat si raul. Din moment ce raul exista si conform principiului ca ceea ce facem defineste ceea ce suntem, atunci Dumnezeu e rau.

Din nou, studentul nu raspunde.


Exista pe lume boli? Imoralitate? Ura? Uratenie? Toate aceste lucruri groaznice, exista?

Studentul se foieste jenat.


Da

Deci cine le-a creat?


 
Studentul iarasi nu raspunde, asa ca profesorul repeta intrebarea. Cine le-a creat? Niciun raspuns. Deodata, profesorul incepe sa se plimbe in fata clasei. Studentii sunt uimiti. Spune-mi, continua el adresandu-se altui student. Crezi in Isus Cristos, fiule?

Vocea studentului il tradeaza si cedeaza nervos.


Da, dle profesor, cred.


Batranul se opreste din marsaluit. Stiinta spune ca ai 5 simturi pe care le folosesti pt a identifica si observa lumea din jurul tau. L-ai vazut vreodata pe Isus?
 
Nu, dle. Nu L-am vazut.  
Atunci spune-ne daca l-ai auzit vreodata pe Isus al tau?

Nu, dle, nu l-am auzit.


L-ai simtit vreodata pe Isus al tau, l-ai gustat sau l-ai mirosit? Ai avut vreodata o experienta senzoriala a lui Isus sau a lui Dumnezeu?

Nu, dle, ma tem ca nu.

Si totusi crezi in el?


Da.

  Conform regulilor sale empirice, testabile, demonstrabile, stiinta spune ca Dumnezeul tau nu exista. Ce spui de asta, fiule?

Nimic, raspunde studentul. Eu am doar credinta mea.

Da, credinta, repeta profesorul. Asta e problema pe care stiinta o are cu Dumnezeu. Nu exista nicio dovada, ci doar credinta.

Studentul ramane tacut pt o clipa, inainte de a pune si el o intrebare.


Dle profesor, exista caldura?

Da


Si exista frig?
 
Da, fiule, exista si frig.

Nu, dle, nu exista.


Profesorul isi intoarce fata catre student, vizibil interesat. Clasa devine brusc foarte tacuta.


Studentul incepe sa explice.


'Poate exista multa caldura, mai multa caldura, super-caldura, mega-caldura, caldura nelimitata, caldurica sau deloc caldura, dar nu avem nimic numit “frig”. Putem ajunge pana la 458 de grade sub zero, ceea ce nu inseamna caldura, dar nu putem merge mai departe. Nu exista frig – daca ar exista, am avea temperature mai scazute decat minimul absolut de -458 de grade. Fiecare corps au obiect e demn de studiat daca are sau transmite energie, si caldura e cea care face ca un corps au material sa aiba sau sa transmita energie. Zero absolut (-458 F) inseamna absenta totala a caldurii.


Vedeti, dle, frigul e doar un cuvant pe care il folosim pentru a descrie absenta caldurii. Nu putem masura frigul. Caldura poate fi masurata in unitati termice, deoarece caldura este energie. Frigul nu e opusul caldurii, dle, ci doar absenta ei.

Clasa e invaluita in tacere. Undeva cade un stilou si suna ca o lovitura de ciocan.

 
Dar intunericul, profesore? Exista intunericul?

Da, raspunde profesorul fara ezitare. Ce e noaptea daca nu intuneric?


Din nou raspuns gresit, dle. Intunericul nu e ceva; este absenta a ceva. Poate exista lumina scazuta, lumina normala, lumina stralucitoare, lumina intermitenta, dar daca nu exista lumina constanta atunci nu exista nimic, iar acest nimic se numeste intuneric, nu-i asa? Acesta este sensul pe care il atribuim acestui cuvant. In realitate, intunericul nu exista. Daca ar exista, am putea face ca intunericul sa fie si mai intunecat, nu-i asa?
Profesorul incepe sa-i zambeasca studentului din fata sa. Acesta va fi un semestru bun.

Ce vrei sa demonstrezi, tinere?

Da, dle profesor. Vreau sa spun ca premisele dvs filosofice sunt gresite de la bun inceput si de aceea concluzia TREBUIE  sa fie si ea gresita.
De data asta, profesorul nu-si poate ascunde surpriza. Gresite?


Poti explica in ce fel?

Lucrati cu premisa dualitatii, explica studentul… Sustineti ca exista viata si apoi ca exista moarte; un Dumnezeu bun si un Dumnezeu rau. Considerati conceptul de Dumnezeu drept ceva finit, ceva ce putem masura. Dle, stiinta nu poate explica nici macar ce este acela un gand. Foloseste electricitatea si magnetismul, dar NIMENI nu a vazut sau nu a inteles pe deplin vreuna din acestea doua. Sa consideri ca moartea e opusul vietii inseamna sa ignori ca moartea nu exista ca lucru substantial. Moartea nu e opusul vietii, ci doar absenta ei. Acum spuneti-mi, dle profesor, le predati studentilor teoria ca ei au evoluat din maimuta?    
Daca te referi la procesul evolutiei , tinere, da, evident ca da.

Ati observat vreodata evolutia cu propriii ochi, dle?
 
Profesorul incepe sa dea din cap, inca zambind, cand isi da seama incotro se indreapta argumentul.

Din moment ce nimeni nu a observat procesul evolutiei in desfasurare si nimeni nu poate demonstra ca el are loc, dvs. Nu predate studentilor ceea ce ati observat, ci doar ceea ce  credeti, nu? Acum ce sunteti, om de stiinta sau predicator? 


Clasa murmura. Studentul tace pana cand emotia se mai stinge.


Ca sa continuam demonstratia pe care o faceati adineori celuilalt student, permiteti-mi sa va dau un exemplu, ca sa intelegeti la ce ma refer. Studentul se uita in jurul sau, in clasa. E vreunul dintre voi care a vazut vreodata creierul profesorului? Clasa izbucneste in ras. E cineva care a auzit creierul profesorului, l-a simtit, l-a atins sau l-a mirosit? Nimeni nu pare sa fi facut asta. Deci, conform regulilor empirice, stabile si conform protocolului demonstrabil, stiinta spune – cu tot respectul, dle – ca nu aveti creier. Daca stiinta spune ca nu aveti creier, cum sa avem incredere in cursurile dvs, dle?
 
Acum clasa e cufundata in tacere. Profesorul se holbeaza la student, cu o fata impenetrabila. In fine, dupa un interval ce pare o vesnicie, batranul raspunde. Presupun ca va trebui sa crezi, pur si simplu….
Deci, acceptati ca exista credinta si, de fapt, credinta exista impreuna cu viata, continua studentul. Acum, dle, exista raul?
 
  Acum nesigur, profesorul raspunde: sigur ca exista. Il vedem zilnic. Raul se vede zilnic din lipsa de umanitate a omului fata de om. Se vede in nenumaratele crime si violente care se petrec peste tot in lume. Aceste manifestari nu sunt nimic altceva decat raul. 
 
La asta, studentul a replicat: Raul nu exista, dle, sau cel putin nu exista in sine. Raul e pur si simplu absenta lui Dumnezeu. E ca si intunericul si frigul, un cuvant creat de om pentru a descrie absenta lui Dumnezeu. Nu Dumnezeu a creat raul. Raul este ceea ce se intampla cand din inima omului lipseste dragostea lui Dumnezeu. Este ca frigul care apare cand nu exista caldura sau ca intunericul care apare cand nu exista lumina.  

Profesorul s-a asezat.
 
   
PS: Studentul era Albert Einstein.

Albert Einstein a scris o carte intitulata
"Dumnezeu vs. stiinta" in 1921….

  ****************************************
Prin facerea de Bine, raul va fi gradat anulat.
Sa facem deci mult bine si (o) sa ne fie de Bine! :)
Anima

Comentarii

  1. Iti multumesc pentru aceasta postare deosebita!
    Imi doresc foarte mult sa o postez si eu,daca imi permiti;evident, specificand sursa.
    Subiectul acesta l-am dezbatut de multe ori in viata de "instructor " militar,avand printre "invatacei"si tineri inclinati spre filozofie.Prin anii '90,unul dintre militarii in termen din plutonul meu,intr-un seminar la Educatie cetateneasca m-a intrebat daca eu cred ca Dumnezeu poate face orice.Raspunsul meu a fost afirmativ;dupa care tanarul,un ateu inradacinat adanc in necredinta,sau mai bine zis in "absenta credintei",mi-a pus urmatoarea intrebare:"Poate Dumnezeu sa creeze un bolovan pe care nici el sa nu-l poata ridica?"Initial,am omis raspunsul,dupa care ,fara sa-l fi citit pe Einstein,am oferit,din intamplare,dar cu o convingere de nezdruncinat,crampeie din raspunsurile marelui savant,argumentand cu elemente asimilate dupa ce am lecturat"Enigma vietii si a mortii" de dr. Aurel Popescu Balcesti.
    De atunci,tanarul de care am amintit s-a apropiat atat de mult de mine,dar mai ales de religie incat azi ,paradoxal,este chiar profesorul de religie al fiului meu.
    Iti doresc o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce poveste de viata emotionanta si inspiratoare! Multumesc si eu Ionel, foarte mult, pentru aceste randuri impartasite si ma bucur ca aceste randuri ingenioase ale lui Einstein despre Dumnezeu isi gasesc ecou in inima oamenilor.
    Desigur, bucuria este de partea mea daca vei publica si tu, la randul tau, aceasta "demonstratie" divina, astfel si mai multi oameni avand acces la ea.
    O zi plina de frumos si Bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte frumos, deosebit, inaltator... te face sa te simti important, sa te simti ca poti sa faci bine si sa vrei sa faci numai lucruri bune in viata, ca de azi inainte nu ai sa gandesti decat pozitiv... Felicitari!
    O primavara minunata ca si tine iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. chiar ma gandeam, zilele trecute, citind aceasta scriere ce bine ar fi s-o postezi si tu aici ca s-o poata citi mai multi oameni....gand la gand cu bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  5. Multumesc Yzadria, asa sa fie, sa gandim doar pozitiv si sa facem atat de mult bine incat orice rau din viata noastra sa fie gradat anulat de puterea Binelui.
    E ata de important, de multe ori, pur si simplu sa facem ce este bine..ma gandesc acum ca noi oamenii ne intreabam adesea ce facem de nu ne este bine, ca doar nu am facut nimic rau..insa iata, raul este absenta binelui..si a nu il face, a nu face actiuni benefice mereu este o absenta a binelui.
    Putem crea binele in viata noastra facandu-l..facand ceea ce e bine, frumos, luminos, plin de iubire..toate acestea isi fac atunci loc in viata noastra..si chiar noi suntem cei ce aducem de fapt binele in viata noastra -facandu-l altora si noua insine, cu generozitate si credinta in Dumnezeu, in Bine, in Iubire.
    Chiar acum imi trec prin minte acele momente in care nu fac ceva anume..nu fac nici rau ..dar nu fac nici vreun bine..si uite ca apare hotararea de a folosi deplin timpul meu si de a face, activ lucruri care imi fac bine si/sau care le fac bine oamenilor..
    Genial acest Einstein, intr-adevar!:)
    pupici multi tie si Dacianei, sunt superbe pozele de pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  6. ca de multe ori Simina, gand la gand si inima la inima!:)

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Primesc cu drag toate comentariile si intrebarile voastre.

Postări populare de pe acest blog

Cand te simti sexy ?

ESTI FRUMOASA !

DEVI FESTIVAL — Tu, Redescoperită! 7-8 Martie, Bucureşti